Mohutný požár na Příbramsku. Hasiči pokračují s dohašováním, na místě byli celou noc

Hasiči zasahují u požáru třídírny odpadů v Dolních Hbitech na Příbramsku.

Škoda po požáru třídírny odpadů v Dolních Hbitech na Příbramsku je podle policie předběžně 20 milionů korun. Při vyšetřování příčiny zatím pracuje s verzí cizího zavinění, nedbalosti i technické závady. Hasiči rozsáhlý požár, který vypukl v pátek v podvečer, nadále dohašují. Na místě od rána speciální těžká technika ze Zbirohu pomáhá s rozhrabáváním spečených plastů, nadále platí základní stupeň poplachu.

„V tuto chvíli pracujeme se všemi verzemi, nelze vyloučit ani cizí zavinění, nedbalost nebo technickou závadu,“ řekla v sobotu krajská policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Na místě je podle ní krajský hasičský vyšetřovatel, kriminalisté a technik, začali s ohledáním místa.

„Zhruba v 8:30 dorazila těžká technika a od té doby rozebírá, proběhlo střídání jednotek, zatím nedokážeme odhadnout, kdy bude možné vyhlásit likvidaci,“ uvedl před polednem mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

ČTĚTE TAKÉ: Na Sokolovsku hoří skládka pražců. Plameny a sloup černého dýmu jsou vidět z velké dálky

Požár třídírny odpadů na kraji obce byl ohlášen v pátek po 17:00. Kolem 18:20 vyhlásili hasiči vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu. S ohněm bojovalo 20 hasičských jednotek, nasazeno bylo zhruba 140 hasičů. Zásah komplikovala vysoká teplota a velké množství plastu, který rychle hořel. S hašením pomáhal i policejní vrtulník, který shazoval bambivaky s vodou. Kolem 0:30 snížili hasiči stupeň poplachu na třetí a vzápětí na druhý.

Na místo byla preventivně kvůli vysoké teplotě u zásahu povolána záchranná služba. Podle Sýkory vyhledali dva hasiči lékařské ošetření. „Byly to drobnosti, jeden hasič se mírně přehřál a další měl oděrku,“ uvedl. Na místě byla i chemická laboratoř, zvýšené koncentrace škodlivých látek v okolí ale nenaměřila.

Hasiči mohou vyhlásit čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Tagy:
požár hasiči odpad poplach okres Příbram Dolní Hbity