Nebývalý požár u elektrárny na Sokolovsku. Zásah hasičů pokračuje, pomáhají vrtulníky

V areálu Elektrárny Tisová na Sokolovsku hoří skládka pražců.

Obrovský požár na Sokolovsku se stále ještě nepodařilo dostat pod kontrolu

Požár skládky pražců a dalšího dřevěného odpadu poblíž hnědouhelné elektrárny Tisová na Sokolovsku se už nešíří. Dopoledne ho začaly hasit také dva vrtulníky, vodu nabírají v jezeře Medard. V areálu bývalého dolu Silvestr – Přátelství u elektrárny hoří od pátečního večera. Platí zvláštní stupeň požárního poplachu, při zásahu se lehce zranili tři hasiči. Případ si převzali kriminalisté a prošetřují možný přečin poškození cizí věci se škodou nad deset milionů korun. Firma, které skládka patří, netuší, co se na místě stalo, její lidé s technikou a na pokyn hasičů pomáhají s likvidací.

U požáru zasahují také hasiči z Plzeňského a Ústeckého kraje. „Zásah pokračoval po celou noc. Stále platí vyhlášený zvláštní stupeň požárního poplachu. V ranních hodinách přešli hasiči z požární obrany do požárního útoku, kdy už není primární ochrana okolí a zastavení šíření. Oheň se už nešíří. Zhruba od 8:30 bylo zahájeno i letecké hašení,“ řekl mluvčí hasičů v Karlovarském kraji Martin Kasal.

Zásah bude podle Kasala pokračovat stejným způsobem minimálně celý den. „Požár je jednak velký rozsahem, ale především se jedná o velké množství hořlavého materiálu,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS. Požární vodu hasiči na místo dopravují kromě cisteren také velkokapacitním čerpadlem z blízkého odkaliště.

ČTĚTE TAKÉ: Mohutný požár na Příbramsku. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu, zasahují i chemici

„Událost si kolem 12:00 převzali od hasičů kriminalisté a zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci ve čtvrtém odstavci, což je škoda nad deset milionů,“ uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Churáňová. Podle informací ČTK by se škoda měla pohybovat ve vyšších desítkách milionů korun a je podezření na cizí zavinění. „Okolnosti a příčinu požáru prověřujeme,“ sdělila Churáňová.

Policie uzavřela všechny přístupové cesty k areálu a odklání dopravu na okolní silnice. Kouř je přitom stále viditelný ze vzdálenosti mnoha kilometrů. Boji hasičů výrazně nepomohl ani déšť, který dorazil na Sokolovsko nad ránem. „Pořád tam máme policejní hlídky jako v pátek. Řídí tam dopravu a do míst pouští jenom ty, kteří tam bydlí nebo pracují, aby se zachovala průjezdnost pro záchranné složky,“ uvedla Churáňová.

Hasiči se v prvních hodinách museli zaměřit na ochranu okolních objektů a na to, aby se požár nikam nešířil. „Až v ranních hodinách mohli přejít z požární ochrany na požární útok. Máme nyní nasazeno 15 útočných proudů,“ řekl v sobotu ráno Kasal. Na místě je 72 kusů zásahové techniky, s likvidací požáru pomáhají dva vrtulníky.

U ohně je také posádka krajské záchranné služby. „Během večera ošetřila tři hasiče. Jeden byl převezen s lehkým zraněním do sokolovské nemocnice,“ informoval v sobotu ráno její mluvčí Radek Hes.

Z místa požáru stále stoupá poměrně vysoký černý sloupec kouře, pořád tedy platí doporučení nevětrat. „Na druhou stranu zde celou dobu chemická laboratoř z Třemošné monitoruje koncentraci nebezpečných zplodin ve vzduchu a ani jedno z měření neukázalo, že byla zvýšená,“ informoval Kasal.

Informováni jsou podle něj starostové okolních obcí. Zvláštní stupeň poplachu je vyhlašován, když událost ohrožuje velký počet lidí či velké území a je potřeba koordinovat složky hasičů z více krajů. Po vyhlášení tohoto stupně poplachu operační a informační středisko kraje povolává a nasazuje síly a prostředky z regionu, koordinuje pomoc se sousedními kraji a informuje generální ředitelství hasičů.

Majitelem elektrárny i sousedních pozemků je Sokolovská uhelná, která elektrárnu v roce 2016 koupila od ČEZ. Skládka pražců leží sice na pozemcích Sokolovské uhelné, avšak je pronajata soukromé firmě Waste Solutions, řekla mluvčí Sokolovské uhelné Jana Pavlíková. Sokolovská uhelná ale poskytuje součinnost při likvidaci požáru.

Jednatel Waste Solutions Alexandr Bolcek nedokázal říct, co mohlo požár způsobit. „Naši chlapi a technika jsou připraveni pomáhat při odklízení,“ uvedl. Pražce a další dřevěný odpad jako například palety a špulky na kabely, které firma štěpkuje na palivo pro teplárny a elektrárny, byly uloženy volně v kójích, nebyly pod střechou. Firma se podle svého webu specializuje kromě likvidací autovraků a stavebního odpadu i na drcení dřevěného odpadu a zbytků po těžbě, likvidaci železničních pražců, impregnovaných sloupů, nebezpečných a ostatních odpadů. Spolu s řadou mezinárodních firem udržuje, rekonstruuje nebo likviduje tratě a vlečky v ČR i mimo ni.

Hasiči bojují s mohutným požárem také na Příbramsku, na záběry se můžete podívat zde:

Tagy:
požár Karlovarský kraj Hasičský záchranný sbor Tisová okres Sokolov Martin Kasal Citice