Mrazivé video o následcích nepoužívání autosedaček. Horkýže slíže nahráli varovný hit

Drastický animovaný videoklip songu Právo veta kultovní kapely Horkýže slíže vytvořil známý slovenský herec Michal Kubovčík. Se svým osvětovým projektem Baštrng v něm varuje před nepoužíváním dětských autosedaček.

„Myslela si teta, že je majster sveta, netušila, že fyzika má vždy právo veta.“ Těmito slovy začíná nejnovější hit slovenských punkrockerů. Ve videoklipu se následně rozbíhá příběh prarodičů malého dítěte, kteří s vnukem jedou autem „jen dva bloky“, takže ho nepřipoutají a babička si ho posadí na klín. Po nárazu do stojícího nákladního vozu dítě neudrží a to prolétne celým automobilem i předním sklem, což má samozřejmě fatální následky.

Baštrng je dlouholetý projekt Michala Kubovčíka, který se mimo jiné věnuje první pomoci. Tu ve svých videích předváděl buď s pomocí slovenských celebrit, nebo ve spolupráci s různými umělci. Tak vznikla například skladba s raperem Separem o správné resuscitaci. Spolupráce s kapelou Horkýže Slíže je však naprostou novinkou. V klipu se totiž vysvětluje, co se děje s lidským tělem během nárazu do statického objektu.

Děti, které nejsou přepravovány v předepsaném zádržném systému, čelí sedminásobně vyššímu riziku úmrtí při dopravní nehodě. „Pokud dojde ke kolizi vozidla v rychlosti 50 km/h, na posádku působí takové síly, jež znamenají zvýšení hmotnosti každé z přepravovaných osob na 25násobek. Spoléhat na to, že udržíme v rukou třicetikilogramové dítě, jehož nárazová hmotnost bude v okamžiku kolize činit 750 kilogramů, je absurdní. Nepřipoutané dítě bude čelit následkům jako po volném pádu z výšky 10 metrů,“ upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Belgický institut pro bezpečnost silničního provozu BIVV uvádí, že dokonce náraz v rychlosti 15 km/h může mít pro nepřipoutané dítě fatální následky. „Dětské autosedačky významně snižují riziko vzniku fatálního zranění při nehodě. Statistiky dopravní nehodovosti dokazují, že je ovšem nelze považovat za zázračný všelék, základem bezpečí dítěte je zodpovědná jízda rodičů,“ doplňuje dopravní expert.

Tagy:
dítě autonehoda prevence Horkýže Slíže autosedačka Baštrng Michal Kubovčík