Koloběžkář se městem řítil rychlostí téměř 120 km/h. Riskoval život, nechápe expert

Muž jel na elektrické koloběžce rychlostí téměř 120 km/h.

Překročená rychlost na koloběžce

Policisté v Liptovském Mikuláši na severu Slovenska naměřili muži na elektrické koloběžce těžko uvěřitelnou rychlost téměř 120 kilometrů v hodině. Limit v daném úseku tak překročil o bezmála 70 kilometrů v hodině. Šílenou jízdou podle experta mohl ohrozit sebe i ostatní účastníky provozu.

Přestupek policisty překvapil. „Třiačtyřicetiletý muž jel na elektrické koloběžce rychlostí 118 km/h,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství policejního sboru Žilina Gabriela Kremeňová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidič autobusu nadýchal dvě a půl promile. Prý se napil až po jízdě, tvrdil policii

Krajně nezodpovědného chování se koloběžkař dopustil v městské části Liptovského Mikuláše Demänová, která platí za vstupní bránu do vyhledávané turistické oblasti v Nízkých Tatrách. Každý den tudy projedou tisíce návštěvníků.

„Kdyby při takové rychlosti došlo ke střetu s překážkou nebo jiným vozidlem, byla by srážka určitě fatální,“ sdělil vedoucí operátor záchranné služby Jan Žiak. Muž na elektrokoloběžce velmi riskoval, protože v takto vysoké rychlosti stačí málo k tomu, aby havaroval. „Stačila by malá jamka nebo kamínek,“ řekl prodejce těchto vozítek Martin Škarpa.

Svou nebezpečnou jízdou navíc ohrožoval i další lidi. „Řidič byl zastavený a zkontrolovaný. Provedena byla dechová zkouška na alkohol s negativním výsledkem,“ uvedla Kremeňová.

I prodejce elektrokoloběžek byl překvapený drzostí jezdce, který projížděl městskou částí Liptovského Mikuláše. „Že na tom někdo jel rychlostí vyšší než 100 km/h, je nepředstavitelné,“ řekl Škarpa. Při prodeji je přitom každá koloběžka zablokovaná na maximální rychlost 25 km/h.

„Jeho jednání bude projednáváno ve správním řízení,“ řekla Kremeňová. Policie se v tomto případě bude opírat o znalecké posudky, které určí, zda tahle rychlá koloběžka nespadá do kategorie motorových vozidel. K těm je potřeba vlastnit řidičský průkaz na motocykl.

Tagy: