Muž naběhl podvodníkům. Za 10 tisíc korun dostal prošlé, bezcenné bankovky

Rumunští podvodníci provádí staré triky.

Oběť rumunských podvodníků

Za deset tisíc korun jen bezcenné papírky, starý trik podvodníků se směnou peněz opět ožívá. Cizinec v autě předstírá, že je v nouzi, potřebuje směnit rumunské bankovky a nabízí velmi výhodný kurz. Jenže bankovky, které nabízí, už dávno neplatí.

Michal z Českolipska má dobré srdce. Když viděl u silnice muže, který mává, že potřebuje pomoci, automaticky zastavil. Cizinec mluvil anglicky. „Z pána vlastně vylezlo, že nemá naftu a že potřebuje peníze, aby zaplatil na benzínce, ale že nemá český koruny,“ říká pan Michal.

Dnes už Michal ví, že naběhl podvodníkovi. V tu chvíli mu ale nic podezřelé nepřišlo. Neměl ale u sebe dva tisíce v hotovosti, o které muž žádal. Cizinec sice tvrdil, že nemá peníze na pohonné hmoty, na cestu k nejbližšímu bankomatu mu prý ale nafta ještě stačí. U bankomatu pak požádal namísto o dva tisíce rovnou o deset.

„Jsem si říkal, že mu to směním a ty peníze si pak směním někde ve směnárně. Měl jsem myšlenky úplně jinde, takže jsem vůbec neřešil a přehlídl jsem veškeré identifikátory, že to je falešné, že on, když ke mně přišel k tomu bankomatu, tak stál opodál, aby nebyl vidět na kameře z bankomatu. Deset tisíc korun českých bylo v tom přepočtu dva tisíce lei a on mi dal ty tisícovky čtyři,“ vysvětluje podvedený.

Že byly už dávno neplatné, na to Michal přišel pozdě. Neplatné rumunské bankovky, za které podvodník dostal deset tisíc korun, se na aukčním portálu prodávají za dvacet korun kus.

Policie po pachateli pátrá

„Skutek jsme kvalifikovali jako podvod a po pachateli pátráme, nicméně pravděpodobnost jeho dopadení není příliš vysoká,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí policistů Libereckého kraje Ivana Baláková.

Podvedený muž teď chce upřímnou zpovědí především varovat ostatní. „Myslím si, že není úplně špatné zastavit a někomu pomoct, ale chce si to dávat pozor, co ten člověk nabízí a koukat okolo sebe,“ říká dnes pan Michal.

Policisté teď žádají další možné oběti podvodníka, aby se přihlásili. Předpokládají, že by jich mohlo být víc, ale možná se stydí, že naletěli.

Tagy: