Zabil se roztokem pro zvířata. Veterinář z Ústecka, který ho muži prodal, dostal podmínku

Podmíněný tříletý trest si od Krajského soudu v Ústí nad Labem odnesl ve čtvrtek 83letý veterinář Miloš Helebrant z Chomutovska. Ten podle obžaloby prodal člověku nebezpečný roztok určený pro zvířata. Kupující ho užil sám a zemřel. Znalci u soudu uvedli, že se zkušený veterinář nechal mužem zmanipulovat. Za veterináře se postavila i rodina zemřelého.

Roztok, který se hlavně v zahraničí aplikuje domácím i exotickým zvířatům k nebolestivé a klidné eutanazii, předal Helebrant 47letému muži před dvěma lety. „Neoprávněně bez povolení prodal za částku 3 393 korun poškozenému tři kusy balení injekčního roztoku veterinárního léčivého přípravku obsahující psychotropní látku pentobarbital, kdy se jedná o přípravek registrovaný ve veterinární medicíně, jehož výdej je vázán na lékařský předpis,“ popsal v obžalobě státní zástupce František Stibor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Soud s Češkou, která měla v Tunisku zavraždit manžela, se opět odložil. Praha žádá vysvětlení

Muž si přípravek podle spisu orálně aplikoval v pronajatém pokoji v Praze. „V důsledku intoxikace u poškozeného došlo k otoku mozku při akutní otravě léky barbituráty, který vedl k následku smrti,“ doplnil soudce Martin Majchrák.

Veterinář se podle znalců nechal mužem zmanipulovat. Se státním zástupcem uzavřel dohodu o vině a trestu. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání. „Skutek jsem spáchal na základě podvodného jednání. Velmi toho lituji. S dohodou souhlasím,“ sdělil Helebrant.

Veterináře se před soudem zastala sestra zemřelého muže. „Můj bratr se neadaptoval do společnosti, měl psychické problémy a deprese. Za svůj život nikdy nevzal zodpovědnost. Zřekl se mě, maminky a celé rodiny. Byl to pro něj takový rituál, byla to otázka času. Určitě obešel několik veterinářů a lékáren. Chtěl podstoupit ve Švýcarsku asistovanou sebevraždu, ale neměl na to peníze,“ sdělila sestra před soudem.

Původně Helebrantovi hrozilo až 18 let vězení. „Soud zohlednil specifika případu. Pan obžalovaný je netrestaný, nemá žádné přestupky, udělal chybu. A ano, v důsledku toho někdo umřel, ale ten, kdo umřel, umřít chtěl,“ uvedl soudce. Kromě podmínky uložil soud veterináři i zákaz výkonu praxe veterinárního lékaře na dobu pěti let, který už začal platit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policisté na Plzeňsku šetří případ extrémní šikany na základní škole. Dívku nutili k perverzím

Tagy:
státní zástupce krimi Ústí nad Labem soud veterinární lékař okres Chomutov