Soud s Češkou, která měla v Tunisku zavraždit manžela, se opět odložil. Praha žádá vysvětlení

V Tunisku se nadále jedná v případu Češky, která na dovolené zabila svého manžela.

Soud s Češkou v Tunisku byl opět odložen

Chceme vysvětlení. Tak reaguje české ministerstvo zahraničí na postup tuniských úřadů. Už dvakrát se měl v Tunisku konat soud s Češkou, která se přiznala, že na dovolené zavraždila manžela. 
Už dvakrát byl ale odložen. Poprvé nepřišel tlumočník, teď je důvod neznámý, případ prý nepřišel na řadu. Ženě se pobyt v tamní věznici prodlužuje.

Je to sedm měsíců od doby, kdy žena z Ostravy nahlásila, že našla manžela mrtvého na pokoji v hotelu v Monastiru. Pitva potvrdila známky škrcení. Žena se měla k vraždě přiznat neteři i soudci. „Přiznala se, že ho zabila, měli mít hodně problémů ve vztahu,“ uvedl soudce v Monastiru Farid ben Jha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policisté na Plzeňsku šetří případ extrémní šikany na základní škole. Dívku nutili k perverzím

Proces ale stále nezačal. V lednu nepřišel k soudu v Monastiru tlumočník, teď se prý případ nedostal na řadu. Úřady v Česku to tak nechtějí nechat. „Naši diplomaté připravují nótu, kterou odešlou na tuniské ministerstvo zahraničí, kde si budou stěžovat na postup soudu a na tento proces. Zároveň odešlou žádost o vysvětlení k soudu v Monastiru,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

Navíc není jisté, kdy bude další stání. Obě země mají přitom smlouvu o spolupráci v justiční oblasti. Česká republika proto už několikrát nabídla Tunisku, že může případ převzít. „Už na podzim jsme se na ně obrátili. Do této doby ale nemáme z Tuniska žádnou odezvu,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

V Ostravě, odkud pár pochází, policie od počátku nabízí pomocnou ruku. Tunisko totiž mohlo ženu za jistých okolností vydat i před procesem. Čeští kriminalisté jsou připraveni případ převzít. Koneckonců i pitva zavražděného se uskutečnila v Ostravě. „Tuniská strana nám poslala vyjádření v rámci mezinárodní právní spolupráce, nic po nás nepotřebuje a řízení dále probíhá v Tunisku,“ řekla policejní mluvčí Pavla Jiroušková. Podle informací CNN Prima NEWS už ale dala tuniská strana najevo, že k extradici, tedy vydání Češky, může dojít nejdříve po procesu.

Tagy:
Ostrava manželé Plzeňský kraj krimi soud Česko Tunisko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Monastir