Inflaci řešil po svém: Muž z Plzeňska si tiskl vlastní peníze, udělal však zásadní „chybu“

Muž si na tiskárně vytiskl desítky bankovek

Muž si doma tiskl peníze

V době, kdy ceny v obchodech raketově rostou, mnoho lidí přemýšlí, jak si ke svému živobytí něco přivydělat. Muž z Plzeňska se rozhodl, že i bez práce budou koláče, a tak si začal doma tisknout peníze vlastní.

Sedl k počítači, kliknul na ikonku tisk a z obyčejné tiskárny začaly proudit padělky. V tu chvíli se nejspíš zaradoval a myslel si, že našel klíč ke zbohatnutí. „Vytiskl celkem 72 bankovek v nominální hodnotě dva tisíce a jeden tisíc korun,“ uvedla pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Část peněz se muži skutečně podařila udat. A to i přesto, že doma vytištěné bankovky nebyly kdovíjaké kvality. Falešnými bankovkami platil muž v obchodem nebo na čerpacích stanicích v Plzni i Praze.

Zaslepen úspěchem pak zvolil jinou cestu. Chtěl mít peníze na svém účtu. Padělky proto začal vkládat do bankomatu. Bankovní systém ale jeho podvod odhalil. „Validátor bankovek přišel na to, že některé bankovky jsou padělané,“ doplnila mluvčí. Pro policisty následně nebylo těžké padělatele odhalit. U výslechu jim řekl, že tisknutím peněz chtěl vyřešit složitou finanční situaci celé rodiny.

Česká národní banka každoročně odhalí zhruba 1 500 padělků. Většina z nich není moc dobré kvality. „Padělky českých bankovek nejsou příliš zdařilé, kvalita není moc vysoká. Samozřejmě se najdou i výjimky, kde jsou slušně napodobeny ochranné prvky,“ popsal expert na ochranu platidel ČNB Jiří Rott.

Pro další zájemce o práci padělatele máme varování. Jedná se o trestný čin s možností dlouhého pobytu v místě, kde vám výhled z okna hyzdí mříže.

Tagy: