Muž si vzal ženskou medaili, píší lidé o alžírské boxerce. Ke kritice se přidala Navrátilová

Alžírská boxerka Imán Chalífová vyhrála zlato.

Chalífová má zlato

Alžírská boxerka Imán Chalífová zvítězila na olympijských hrách v kategorii do 66 kilogramů, její triumf se ale setkal s řadou negativních reakcí. Sportovkyně totiž od začátku olympiády čelí kritice, že má mužské chromozomy a neměla by soutěžit v ženské kategorii. Upozornil na to web Sky News.

Chalífová budila kontroverze od začátku olympiády. Se zvláště bouřlivou reakcí se setkal její zápas proti Italce Angele Cariniové, která po pár tvrdých ranách od Alžířanky souboj v ringu vzdala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boxerka Imán Chalífová prolomila mlčení: Na genderovou kauzu mám „nejlepší odpověď“

Boxerka Chalífová čelí nařčení, že má mužské chromozomy, vysokou hladinu testosteronu a neměla by proto závodit v ženské kategorii. Z tohoto důvodu byla loni vyloučena z mistrovství světa v boxu. A stejná kritika se snesla na Chalífovou i na letošní olympiádě.

Mezinárodní olympijský výbor ale pochybení odmítá. Testy před zmíněným mistrovstvím světa, které kromě Alžířanky diskvalifikovaly i Tchajwanku Lin Ju-čingovou, údajně nebyly kvalitní. „Není to tak snadné, jak to někteří v této kulturní válce chtějí vykreslit. Ty dvě jsou ženy a mají právo účastnit se ženské soutěže. A s inkluzí to nemá v žádném případě nic společného,“ hájil rozhodnutí prezident MOV Thomas Bach. Informovala o tom americká CNN.

Boxerku kritizuje i Navrátilová

Ne každý ale s oficiálním rozhodnutím souhlasí. Někteří lidé na sociálních sítích Chalífovou kritizují, jiní se boxerky naopak zastávají, píše Sky News.

„Muž vyhrál ženské olympijské zlato. Říkají tomu progres. Je to naprostá zrada férovosti, bezpečnosti a žen,“ uvedla na síti X bývalá americká plavkyně a aktivistka Riley Gainesová. „Dříve se tomu říkalo domácí násilí, když muž udeří ženu,“ napsala k případu dříve.

Ke kritice se přidala i bývalá slavná česko-americká tenistka Martina Navrátilová. „Díky za nic Mezinárodnímu olympijskému výboru. Styďte se, tohle je parodie. Mimochodem nejde o genderovou otázku, ale o hádku o pohlaví,“ uvedla.

Samotnou Chalífovou kritika mrzí, po výhře v turnaji ale neskrývala dojetí. „Osm let to byl můj sen a teď jsem olympijská vítězka a držitelka zlaté medaile,“ řekla Alžířanka.

Dodala přitom, že diskuze o jejím pohlaví ji možná ve finále podnítily k ještě většímu nasazení. „Kvůli těm útokům to dává mému úspěchu zvláštní příchuť. Jsem plně způsobilá pro účast v této soutěži. Jsem žena jako každá jiná žena. Narodila jsem se jako žena, žiji jako žena a jsem způsobilá,“ řekla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Absurdita a risk, komentuje nástup zápasnic se zvýšeným testosteronem česká boxerka

Tagy: