Absurdita a risk, komentuje nástup zápasnic se zvýšeným testosteronem česká boxerka

Česká boxerka Lucie Horváth Sedláčková ve studiu CNN Prima NEWS

Lucie Horváth Sedláčková: Souboj s boxerkou se zvýšeným testosteronem je obří nevýhoda

Kauza, která rezonuje po celém světě. Alžírská boxerka Imán Chalífová s vysokou hladinou testosteronu v těle nastoupila do zápasu s Italkou Angelou Cariniovou a fyzický rozdíl těchto bojovnic byl patrný na první pohled. Souboj navíc trval jen 46 vteřin. Po tvrdém úderu do tváře italská závodnice souboj vzdala. „Myslím, že je to absolutně absurdní, že by se tohle nemělo stát,“ říká k případu nevyrovnaného klání česká boxerka Lucie Horváth Sedláčková v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Fyzická konstituce boxerky Imán Chalífové je výrazně svalnatější, než je tomu u ostatních zápasnic, a připomíná spíše muže. Alžířanka však není transgender, narodila se se ženskými pohlavními orgány. Má ale mužský chromozom, což se mimo jiné projevuje zvýšenou produkcí testosteronu. Kvůli tomu ji někteří mylně označují za muže a jsou proti tomu, aby zápasila v ženské kategorii.

ČTĚTE TAKÉ: S lehkostí drtí soupeřky, ty jí vyčítají mužské hormony. Co vše víme o boxerce Chalífové?

„Myslím, že je to absolutně absurdní, že se tohle nemělo stát. Samozřejmě chápu, že se s tím narodila, ale mělo by být přijato nějaké opatření… A ne, že na mistrovství světa minulý rok neprošly dvě zápasnice přes testy, ale na olympiádu je pustili. Rozhodl to olympijský výbor,“ říká k případu česká boxerka Lucie Horváth Sedláčková.

„Beru to samozřejmě i z pohledu boxerky a soucítím s holkami, které boxují třeba proti Alžířance. Ona za to nemůže, ale musí sama cítit, že má nad ostatními ženami výhodu. Je to opravdu nefér a mělo by se s tím něco udělat.“

Podle Sedláčkové o výrazné fyzické převaze Chalífové svědčí i její 46 vteřin dlouhý zápas s Italkou Angelou Cariniovou, který vzbudil poprask po celém světě.

Může dojít k neštěstí

„Není možné připustit, že na olympiádě nastupují ty nejlepší boxerky a s touto nevydrží ani jedno kolo,“ říká česká bojovnice v interview pro CNN Prima NEWS.

„Všímám si, že se to týká jiných sportů a v minulosti se to už řešilo. Ale vezměte si, že třeba sprinterka ostatní závodnice předběhne, ale fyzicky tím nikomu neublíží. To samé v plavání… Vlastně v jakémkoliv jiném sportu, ale v boxu může člověka i zranit. To je hlavní téma, kvůli němuž se to v boxu tolik řeší.“

A jaké to je postavit se do ringu s někým, kdo má skoro mužskou sílu? To zná Sedláčková například z tréninků. „Boxuju ve váze do padesáti sedmi kilogramů. Takže je pro mě na sparingu ideální jít s nějakým juniorským klukem, který má plus minus stejnou váhu a ještě není chlap. Takový sparing je ale kontrolovaný, vždycky je tam trenér a jsme dobře vybavení. Máme větší (měkčí) rukavice, ten kluk má většinou ještě větší než já. Bereme si helmu přes celý obličej, tedy i přes nos,“ vysvětluje česká ringová kráska.

„A musím říct, že jsem teď měla několik tréninků s klukama, i třeba s chlapem v mojí váhové kategorii. A když jsme šli ostřejší sparing, byl to obrovský rozdíl. Údery a dynamika jsou úplně jinde.“ I proto Sedláčkovou tolik diskutovaný nástup zápasnic s výrazně vyšší hladinou testosteronu děsí.

Manžel by mě do takového zápasu asi nepustil

„Mám z toho obrovský strach. Zápasů s nimi čeká ostatní boxerky víc. Takže co se teď kolem toho bude dít… Popravdě si to nedokážu představit,“ uvažuje bojovnice. „Takové zápasnice mají na to vyhrát celou olympiádu. Ale ta energie, když Alžířanka nastupovala… Bučeli na ni. To jako sportovec nechcete zažít. Ona vyhrála, měla z toho radost, ale celá atmosféra byla proti ní. A teď bude víc a víc.“

Podle Sedláčkové nemá stávající situace dobré řešení.

„Nedokážu si představit, že bych šla s takovou boxerkou zápasit. Můj manžel a zároveň trenér (Štěpán Horváth, pozn. red.) by byl v rohu a myslím, že by mě ani nenechal s takovou boxerkou bojovat. Protože to ani není fair play,“ myslí si Sedláčková.

A pokud dojde k tomu, že olympiádu opravdu vyhraje bojovnice s „hormonální odchylkou“, je možné, že to povede k protestům a taková vítězka zpětně přijde o medaili. Zlato by pak dostala jiná boxerka, dodatečně, bez veškeré slávy, která by triumf doprovázela přímo v Paříži.

V obsáhlém videorozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku, promluvila česká zápasnice například také o tom, proč si místo modelingu vybrala box, nebo jaké to je trénovat u české legendy ringu, jakou je Rudolf Kraj.

Tagy:
box rozhovor Olympijské hry Paříž sport testosteron Štěpán Horváth Rudolf Kraj Boxerky sportovní disciplína Lucie Horváth Sedláčková