Padl trest za najetí autem do domova seniorů v Tachově. Pachatel si odsedí osm let

Na osm let poslal do vězení v úterý Krajský soud v Plzni čtyřiatřicetiletého Josefa Kijanicu, který v květnu 2020 úmyslně vjel osobním autem do tachovského domova seniorů. Jeho jednání ovlivnila duševní porucha, kterou si přivodil užíváním pervitinu a marihuany. Třiadevadesátiletá klientka domova se tehdy auta jedoucího chodbou lekla, upadla a zranila se. V důsledku poúrazových komplikací v nemocnici za necelý týden zemřela.

Kijanicovi hrozilo za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti a poškození cizí věci až 16 let vězení, státní zástupce pro něj v závěrečné řeči požadoval osmileté vězení.

Nehoda se stala 31. května 2020. Kijanica podle spisu vjel osobním automobilem Škoda Fabia do tachovského domova seniorů téměř padesátikilometrovou rychlostí. Přejel přes chodník, po rampě pro invalidy vyjel k proskleným posuvným vchodovým dveřím a bez brzdění pokračoval dál chodbou, kde stála seniorka. Když ženu auto v bezprostřední blízkosti míjelo, lekla se a upadla. Jen náhodou jí vůz nepřejel nohy. I tak žena utrpěla vážná zranění, zejména zlomeninu pánve.

Řidič pak vyběhl z auta, vnikl do jednoho z neobývaných pokojů a nakonec oknem z domova utekl. Policisté ho později zadrželi v sousedství. Test na alkohol a drogy měl negativní. Podle spisu ale jeho jednání ovlivnila toxická psychóza. Jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti ale byly zčásti zachované.

Tagy: