Děsivé záběry vraždy v Jevanech: Policie ukázala, jak našla rozřezanou ženu ve Slapské přehradě

Potápěči pomáhali policistům s hledáním ostatků zavražděné ženy na dně Slapské přehrady.

Akce policejních potápěčů při hledání ostatků na dně Slapské přehrady

Pražští kriminalisté obvinili devětatřicetiletého muže, který podle nich v únoru ve vile v Jevanech u Prahy zavraždil ženu, s níž v domě žil. Ostatky nalezli ve Slapské přehradě v hloubce 44 metrů. S hledáním pomohli policejní psi, tělo vyzvedl brněnský potápěč. O případu v tiskové zprávě informoval ve čtvrtek policejní mluvčí Jan Daněk.

Obviněnému, pro něhož si přijela zásahová jednotka pražské policie, v tuto chvíli hrozí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Motivem činu byly podle policistů peníze. Po smrti ženy z jejího účtu zmizel jeden a půl milionu korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zvrat v případu brutální vraždy v Bílině. Podezřelý z ubodání ženy se vyhnul vazbě

Muž podle kriminalistů tělo ženy rozřezal a pytle s ostatky hodil z Živohošťského mostu do přehrady. S identifikací místa, kde se ostatky nacházejí, pomohli policejní psi. Pomocí sonaru a dronu policisté místo prozkoumali. „Při potvrzení nálezu ostatků byl pod hladinu vyslán brněnský potápěč, který tělo vyzvedl nad hladinu,“ píše se ve zprávě.

K případu se vyjádřili policisté také na svém účtu na sociální síti X. Popsali, jak jim pomoc speciálně vycvičeného psa a dostupné techniky výrazně pomohla při hledání ostatků na dně přehrady. Ty lokalizovali služební psi Pita a Akim, kteří jsou „specialisté na vyhledávání mrtvol a dokážou je najít ukryté i desítky metrů pod hladinou,“ píše se v příspěvku doplněném o názorné video.

Důležitým pomocníkem byla rovněž špičková potápěčská technika, jíž disponují pracovníci Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku. „Ti za pomoci sonaru detekovali místo nálezu těla. Při potvrzení nálezu ostatků byl pod hladinu vyslán brněnský potápěč, který tělo vyzvedl nad hladinu,“ informovali policisté na síti X.

Podezřelého zadrželi policisté ve sklepě vily

Podle mluvčího začal celý případ ve chvíli, kdy se žena přestala ozývat svému obchodnímu partnerovi. „Kriminalisté prvního policejního obvodu proto po oznámení začali pohřešovanou hledat,“ popsal Daněk. Případ od nich následně převzali policisté z oddělení vražd. „Postupem času začali zjišťovat podezřelé souvislosti, mezi kterými byly i pochybné výpovědi partnera pohřešované a jeho syna,“ uvedl mluvčí.

Když kriminalisté získali dostatek důkazů, zadrželi podezřelého, kterého našli ve sklepě vily. „Zadrženému muži následně sdělili obvinění ze čtyř trestných činů, kdy nejzávažnějším z nich je vražda ze zištného důvodu,“ řekl Daněk. Soud muže poslal do vazby.

„Unikátní na tomto případu byl způsob identifikování místa, kde se mrtvola ženy nachází,“ doplnil mluvčí. V současnosti jsou podle něj v Česku čtyři služební psi, kteří jsou schopni vyhledat lidské ostatky pod hladinou. Cvičeni jsou od štěněte. Nejprve pes trénuje na souši, poté, co se naučí pach vyhledat, začne trénovat na vodě. „Tam se musí naučit být klidný na člunu. Pak se vzorky dávají nejprve na břeh a pak do vody, kde se postupně zvětšuje hloubka,“ vysvětlil Daněk.

Psy lze ale využít pouze v případech, kdy kriminalisté hledají mrtvého. „Pes umí najít pouze pach lidského hnilobného procesu,“ dodal mluvčí.

Tagy: