Tragédie v centru Prahy: Na tramvajovou zastávku spadl ze střechy kus římsy a zabil muže

Na muže na zastávce v Lazarské ulici spadl kus římsy.

Pád římsy zabil muže na Lazarské

V Lazarské ulici v centru Prahy spadl ve čtvrtek před polednem kus římsy ze střechy a na tramvajové zastávce zasáhl muže, který i přes rychlou pomoc na místě zemřel. Ulice byla uzavřená pro tramvaje i automobily, ale od druhé hodiny odpolední je opět průjezdná. Poukázala na to, že v době tragické události procházela městem silná bouřka s přívalovým deštěm. Hasiči dodali, že po neštěstí z římsy rozebrali zhruba 100 kilogramů uvolněného materiálu hrozícího pádem.

V budově sídlí Pojišťovna VZP (PVZP), která je dceřinou společností Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Objekt podle katastru nemovitostí patří společnosti PVZP servis. PVZP dnes na dotaz sdělila, že budova byla nově zrekonstruovaná a řádně udržovaná. „Při prudkém přívalovém dešti a silném větru bohužel došlo k nešťastné události. I přesto, že je budova nově zrekonstruovaná a řádně udržovaná, došlo k pádu stavební součásti před budovu. Pád bohužel zapříčinil obrovskou lidskou tragédii, kdy jeho následkem došlo k úmrtí. Vyjadřujeme upřímnou soustrast pozůstalým, z neštěstí jsme lidsky otřeseni,“ uvedla PVZP. Dodala, že poskytuje plnou součinnost složkám integrovaného záchranného systému.

ČTĚTE TAKÉ: Onanoval v pražském metru, teď policie seniora z ciziny dopadla. Hledá i dalšího provinilce

Případem se zabývají policisté, na místo dorazili také hasiči a záchranáři. „Aktuálně zasahujeme v Lazarské ulici v Praze 1, kde ze střechy spadl pravděpodobně kus římsy. Na místě probíhala resuscitace jednoho muže, která bohužel nebyla úspěšná. Ulice je zcela uzavřena,“ sdělila po poledni policie. Hasiči dodali, že římsa spadla na tramvajovou zastávku.

Záchranná služba na místo vyslala posádku, lékaře a inspektora. „Jednalo se o velmi vážný úraz. Proběhla resuscitace, bohužel zranění byla natolik vážná, že muž zhruba kolem 50 let na místě zemřel,“ řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Podle informací agentury AKTU.cz muž v době pádu seděl na tramvajové zastávce. Kusy římsy propadly skrz její střechu.

Očitý svědek neštěstí řekl, že muž stál na zastávce sám. Naopak na protilehlé zastávce se před prudkým deštěm schovávalo několik lidí. Když viděli, že muže něco zasáhlo, rozběhli se k němu, zavolali záchrannou službu a poskytovali mu první pomoc včetně masáže srdce. Zasaženému ale už nedokázali pomoct ani záchranáři, kteří podle svědka přijeli do pěti minut od nahlášení události.

Incidentem se nyní zabývají pražští kriminalisté, kteří budou zjišťovat příčinu a okolnosti neštěstí. „Případ je prověřován pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. Totožnost poškozeného kriminalisté již zjistili a vyrozuměli jeho rodinu. Jednalo se o šestačtyřicetiletého cizince,“ napsali v pátek ráno policisté na sociální síti X.

Pád římsy může být i chybou provozovatele a vlastníka. Většinou ale odpovědnost nese více lidí, shodli se oslovení odborníci.

Lazarská je nepříliš dlouhá, ale frekventovaná ulice spojující Spálenou a Vodičkovu ulici a je na ní centrální přestupní zastávka nočních tramvajových linek. V době nynější opravy tramvajové tratě přes Václavské náměstí do ní zajíždí speciální linka 39, která končí v zastávce Vodičkova.

Obdobná nehoda se v Praze stala například v červenci 2013, kdy se v Dlouhé ulici v centru města z jednoho z domů po poledni uvolnila římsa a zranila jedenačtyřicetiletého muže. Zraněný muž nebyl v ohrožení života, záchranáři ho převezli s tržnou ranou na hlavě do nemocnice. V březnu 2010 skončil zraněním ženy pád římsy jednoho z domů ve Vratislavově ulici v Nuslích. Ženu s poraněnou nohou odvezli záchranáři do nemocnice. Padající římsa poničila i několik zaparkovaných aut. Jedno z nejtragičtějších stavebních neštěstí posledních desetiletí v hlavním městě se stalo 2. října 2009, kdy se v Soukenické ulici v centru města zřítily stropy čtyř pater rekonstruovaného domu. V sutinách domu zahynuli čtyři dělníci. V červenci 2018 se v rekonstruovaném domě v Mikulandské ulici v centru Prahy zřítila část budovy. Strop zavalil několik lidí, tři z nich utrpěli těžká zranění.

Tagy:
policie dopravní nehoda střecha Praha římsa katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události silniční nehoda