Na čínském překladišti bylo objeveno více než pět tisíc mrtvých zvířat, prožily si peklo

Minimálně pět tisíc těl domácích mazlíčků bylo objeveno na dopravním překladišti v čínské provincii Che-nan. Bez jídla a vody byla uzavřena v papírových krabicích déle než týden. Ochránci zvířat, kteří odváželi přeživší zvířata, situaci na překladišti přirovnali k „živoucímu peklu“.

Tisíce mrtvých psů, koček, králíků a morčat zřejmě zemřelo hlady a žízní či se udusily. Zachránit se podařilo přibližně dvě stě padesát zvířat, většina z nich jsou králíci. Zachráněná zvířata byla umístěna do dočasných péčí a nových domovů. Jedinci v horším stavu byli hospitalizováni na veterinárních klinikách. Zvířata údajně pocházela z množírny ve východní Číně a měla být rozvezena ke kupcům po celé zemi.

Posílání živých zvířat poštou je však v Číně zakázáno, a zřejmě právě proto zvířata uvízla na překladišti bez pomoci. Dopravní společnost totiž odmítla převzít zásilku, která porušuje zákon. Uvězněná zvířata byla ponechána v papírových krabicích s otvory na dýchání, ale bez vody či jakékoliv potravy. Krabice se zvířaty se na překladišti objevily 17. září, kdy je zde vyložily tři náklaďáky. Úřady podezřelou zásilku objevily až po týdnu. Dopravní společnost uvádí, že o zvířatech nevěděla a že zvířata v krabicích s otvory běžně převáží. Naprostá většina zvířat byla mrtvá již 22. září, kdy na místo dorazilo dvacet ochránců zvířat z organizace Wutuobang. „Zachránili jsme asi padesát koček a psů a dvě stě králíků. Nebylo to ani pět procent celkového počtu,“ prohlásil jeden z dobrovolníků.

Na místo byli přivoláni i zástupci neziskové organizace Utopia. „Celá stanice byla zaplněna krabicemi s tisícovkami zvířat, která již zemřela. Všude byla cítit tlející těla,“ uvedla sestra Hua z Utopie a dodala: „Jako živoucí peklo.“ Krátce po záchranné operaci se ochránci dozvěděli o podobném případu v nedaleké vesnici. Ze dvou tisíc zvířat se jim podařilo zachránit přibližně polovinu. Ochránci upozorňují, že nedodržování zákonů při přepravě zvířat představuje další riziko pro šíření nemocí. „Vzhledem k pandemii, které v současné době čelíme, je děsivé, že jsou zvířata přepravována takovým způsobem, a že kvůli tomu dokonce umírají,“ shrnula sestra Hua.

Tagy: