Na filmové plátno míří další motoristický trhák. Film Ferrari má nejvyšší ambice

Nový film režiséra Michala Manna se chce zařadit po bok kultovních petrolheadských snímků, jako jsou Le Mans, Rivalové nebo Ford vs. Ferrari. Příběh je zasazen do roku 1957, kdy se Enzo Ferrari musí potýkat se smrtí syna, rozvratem manželství i hrozícím bankrotem firmy. Nad vodou ho drží rychlá auta.

Dlouhý život Enza Ferrariho byl natolik bohatý a pestrý, že jeho filmové ztvárnění se zdálo být nemožné. Americký režisér Michael Mann (Poslední Mohykán, Nelítostný souboj aj.) začal jednat se Sydneym Pollackem o možnosti natočit snímek někdy kolem roku 2000. Dalších 15 let se ale okolo projektu nedělo nic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ford vs. Ferrari: Filmová fikce a realita závodu 24h Le Mans v roce 1966

Dlouhé přípravy

Ledy se znovu pohnuly až v říjnu 2015, kdy společnost Paramount Pictures koupila k filmu celosvětová distribuční práva. Současně vstoupila do jednání s hercem Christianem Balem, který měl ztvárnit hlavní postavu Enza Ferrariho. Bale nakonec přípravy opustil v lednu 2016 kvůli obavám z nesplnění váhových požadavků pro roli.

Projekt se pozastavil až do dubna 2017, kdy Paramount pro změnu zahájil námluvy s Hughem Jackmanem a Noomi Rapaceovou, která měl ztvárnit Ferrariho manželku. Ze všeho ale nakonec znovu sešlo a Paramount práva v lednu 2020 prodal společnosti STX. Jackmanovu hlavní roli převzal Adam Driver (Klan Gucci) a do dalších hlavních rolí byly obsazeny Penélope Cruzová (Ferrariho manželka Laura) a Shailene Woodleyová (Ferrariho milenka).

Děj filmu se odehrává v létě roku 1957. V roce, kdy se bývalý automobilový závodník Ferrari (Adam Driver) ocitá ve velké krizi. Řeší problémy v manželství, smrt syna, ale také bankrot společnosti, jíž věřil. Příběh zachycuje nejen hlavního hrdinu, ale také další členy jeho rodiny, která definovala myšlenku výkonného italského sportovního vozu a prakticky stála u zrodu závodů formule 1 a také u legendární automobilové značky.

Bude to trhák?

Předprodukce začala v dubnu 2022, přičemž natáčení mělo původně začít v červenci v italské Modeně. První klapka nakonec padla až 17. srpna 2022, a sice v Brescii, historickém startovním i cílovém místě slavného závodu Mille Miglia. Natáčení skončilo už v říjnu téhož roku a před pár dny si snímek nazvaný jednoduše Ferrari odbyl premiéru na 80. mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách.

Kritiky jsou vesměs příznivé. Známý filmový web Rotten Tomatoes uvádí, že z 35 kritiků, kteří film měli možnost shlédnout, jej plné tři čtvrtiny hodnotí kladně. Web v hodnocení shrnuje Ferrariho jako „elegantní a dobře zahraný snímek, kde herecké výkony dodávají vzrušení obdivuhodně komplexnímu životopisnému příběhu“. Marlow Stern z Rolling Stone ocenil výkon Penélope Cruzové a napsal: „Uprostřed Ferrariho Michaela Manna je nezastavitelná síla. Je rychlá, divoká a velmi nepředvídatelná. V jednom okamžiku vás dostane do vleku extáze, ve které se budete bát o svůj život.“

Do českých kin se ambiciózní film dostane až po novém roce.

Tagy: