Masivní výbuch sopky na Islandu: Záběry ukazují lávu stříkající vysoko do vzduchu

Na jihozápadě Islandu vybuchla sopka na poloostrově Reykjanes.

Výbuch vulkánu na Islandu

Na jihozápadě Islandu v noci na úterý vybuchla sopka na poloostrově Reykjanes. Podle tiskových agentur o tom informovaly místní úřady, dle nichž je erupce výrazně větší než minulé případy v této vulkanicky aktivní oblasti. Výbuch by mohl ohrozit nedaleké rybářské město Grindavík, které je však již od listopadové evakuace 3 000 obyvatel prázdné.

Sopka vybuchla zhruba čtyři kilometry severovýchodně od Grindavíku. Zatím se zdá, že láva z vulkánu teče jiným směrem, než leží město, což dává naději na záchranu domů, uvedli v úterý podle agentury Reuters geologové a představitelé úřadu pro řešení katastrof.

Sledujte erupci sopky ŽIVĚ:

„Erupce neohrožuje lidské životy,“ napsala islandská vláda v prohlášení. „Letový provoz není narušen, mezinárodní letecké cesty zůstávají otevřené,“ dodala vláda. Policie varovala, aby se lidé nevydávali do oblasti sopky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tajemství zmrzlého obra odhaleno: Vědci zkoumali největší ledovec z kosmu, data je překvapila

Erupce následovala po novém zemětřesném roji, tedy po další sérii stovek otřesů, které oblast v minulých týdnech zažívala opakovaně. Sopka vybuchla v pondělí ve 22:17 místního času (23:17 SEČ) a vychrlila lávu a popel do výšky více než 100 metrů. Erupce byla viditelná až z islandské metropole Reykjavíku, která se nachází asi 40 kilometrů severovýchodně od Grindavíku.

Záběry na sociálních sítích ukazují jasně žlutou, oranžovou a červenou lávu proti noční obloze a proudy magmatu tekoucí po svazích sopky.

„Délka pukliny (ze které tryská láva) dosahuje asi 3,5 kilometru a proud lávy má objem 100 až 200 kubických metrů za sekundu. To je mnohem víc než při předchozích erupcích na poloostrově Reykjanes v posledních letech,“ uvedl meteorologický úřad.

Island patří k vulkanicky nejaktivnějším regionům na světě. Nachází se zde přibližně 30 aktivních vulkanických lokalit.

V okolí sopky Fagradalsfjall na poloostrově Reykjanes, který leží jihozápadně od metropole Reykjavíku, byly od října registrovány desetitisíce otřesů. Výbuchy sopky byly zaznamenány v letech 2021, 2022 a letos v létě. Ve všech případech jim předcházely delší série zemětřesení. Pří žádné z těchto erupcí nebyly ohroženy obydlené oblasti.

Tagy: