Na JIP končí čím dál mladší lidé, očkovaní jen výjimečně. První nemocnice navyšují kapacity

Ilustrační foto

Aktuální covidová statistika

Další covidová vlna je tu, hospitalizovaných už je v Česku přes tisíc. Nemocnice zároveň hlásí, že drtivá většina covidových pacientů není naočkovaná. Snížil se také jejich věkový průměr, na jednotkách intenzivní péče (JIP) končí i lidé mladší 30 let.

V úterý v Česku přibylo 6 274 potvrzených případů, poprvé od dubna tak denní počet nově nakažených překonal hranici šesti tisíc. Kromě aktivních případů rychle přibývá i počet hospitalizovaných.

Ve Fakultní nemocnici Brno už kvůli narůstajícímu počtu pacientů s koronavirem nestačila lůžka na klinice infekčních chorob, takže pro ně musela vyčlenit i prostory na plicní klinice a na rehabilitačním oddělení. Hospitalizovaných s covidem je více než 60.

„My jsme se covidu nikdy nezbavili, po předchozích vlnách jsme zůstali jedinou nemocnicí v kraji, která měla covidové pacienty i přes léto. Od září ale zaznamenáváme kontinuální nárůst,“ uvedl náměstek brněnské nemocnice Ondřej Ludka.

I když v nemocnici mírně narůstají počty hospitalizovaných s očkováním, podle Ludky jde především o starší lidi, kteří se očkovali už na začátku letošního roku. „Očkování chrání pacienty před tím, aby se přesouvali na oddělení JIP. Máme pouze jednoho očkovaného, který skončil na jednotce intenzivní péče. Ti ostatní byli všichni nevakcinovaní, proto podporujme očkování,“ dodal.

Věkový průměr hospitalizovaných se snižuje

Fakultní nemocnice v Ostravě má nyní v souvislosti s covidem 49 hospitalizovaných pacientů. „Osm z nich potřebuje intenzivní péči, dva jsou napojeni na umělou plicní ventilaci. Pět nemocných je ve věkové skupině 30 až 59 let. Ani jeden z těchto pacientů není očkován,“ zdůraznila mluvčí Iva Piskalová.

O něco menší zaplněnost covidových lůžek eviduje pražská Fakultní nemocnice Bulovka. I ta ale upozorňuje, že většina hospitalizovaných není naočkována a intenzivní péči často potřebují i pacienti mladší 30 let.

„Máme sedmnáct covid pozitivních pacientů. Z nich jsou pouze tři očkovaní. Čtrnáct leží na standardních lůžkách. Tři jsou hospitalizováni na JIP lůžkách. Nutno zmínit, že jeden z nich je ročník 93 a druhý 85,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Eva Libigerová.

Že se snížil věkový průměr hospitalizovaných s covidem, řekl také na úterním brífinku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). To může souviset právě s nedostatečnou proočkovaností mladších věkových skupin.

Na JIP 78 % neočkovaných

Epidemie covidu se podle Vojtěcha stala epidemií neočkovaných. Podle dat, která zveřejnil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, se nákaza šíří ze 70 až 80 % mezi nenaoočkovanou populací. Vakcína přitom snižuje riziko nákazy až o tři čtvrtiny.

„Pokud bychom byli stoprocentně naočkovaní, viděli bychom maximálně třetinová čísla,“ uvedl Dušek. Ze všech pacientů, kteří skončí na JIP s těžkým průběhem, je podle něj 78 % neočkovaných.

Ještě drastičtější čísla eviduje například Jihočeský kraj, který aktuálně patří k epidemicky nejvíce postiženým. „Z pacientů, kteří jsou teď v našich nemocnicích s COVID-19 v těžkém stavu na ARO a JIP, je jich 90 % neočkovaných. Pokud ještě nejste, dojděte se prosím očkovat. Díky,“ napsal na Twitter jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

ČR zaostává za Evropou

Druhou dávkou vakcíny je v Česku v současnosti naočkováno něco přes šest milionů Čechů, což je přibližně 57 % obyvatel. ČR v tomto ohledu patří spíše k podprůměru v rámci Evropské unie. Některé evropské země se blíží 90 %.

Ukazuje se, že státy, které dosáhly proočkovanosti alespoň 80 %, epidemii už bez větších problémů zvládají. Jako příklad lze uvést Portugalsko. To je s Českou republikou srovnatelné počtem obyvatel.

Začátkem letních prázdnin se v jihoevropské zemi potýkali s nepříjemným nárůstem případů. Vedlo to k proočkování téměř 86 % tamní populace. Jelikož se nemohou očkovat děti do 12 let, jedná se o téměř celou dospělou populaci.

Situace v zemi je teď plně pod kontrolou. V pondělí tam přibylo 300 nových případů a zemřelo pět osob. Počet hospitalizovaných klesá a momentálně se pohybuje kolem 300 osob, z nichž asi 50 vyžaduje intenzivní péči. Jihoevropská země je proto na ministerstvu zdravotnictví vzorem a Vojtěch s Duškem hovoří o „portugalském zázraku“.

Tagy: