Málo jsme se snažili. Dalšímu lockdownu už nezabráníme, myslí si Flegr

Jaroslav Flegr v pondělním pořadu Interview na CNN prima NEWS

Evoluční biolog Jaroslav Flegr se obává, že se Česko nevyhne dalšímu lockdownu. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS. Za viníka zhoršujícího se pandemického stavu Flegr považuje stát, ten totiž podle něj nebyl schopen přesvědčit neočkované, aby přijali vakcínu.

Šíření covidu v Česku výrazně zrychluje. Jen za pondělí přibylo více než 4 200 nakažených, což je nejvyšší denní nárůst od dubna a zhruba o dvě třetiny více než před týdnem. V nemocnicích je poprvé od května přes tisíc lidí.

Podle odborníků příchod další covidové vlny v Česku umožnila nedostatečná proočkovanost populace. Druhou dávkou vakcíny je naočkováno něco přes šest milionů Čechů, což je přibližně 57 procent obyvatel. ČR v tomto ohledu patří spíše k podprůměru v rámci Evropské unie. Některé evropské země se blíží 90 procentům.

„Málo jsme se snažili. Hloupými, nezdůvodněnými a špatně načasovanými opatřeními stát ztratil důvěru obyvatelstva. Když chce po lidech, aby se nechali naočkovat, očkovat se nepůjdou,“ řekl Flegr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vláda kvůli zhoršující se epidemické situaci promýšlí další proticovidová omezení. Od 1. listopadu skončí proplácení testů pro dospělé. Testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění budou mít pouze děti, lidé se zahájeným očkováním nebo ti, kteří se očkovat nemohou. Hospodští také budou povinni kontrolovat bezinfekčnost hostů. Opatření mají motivovat dosud neočkované k tomu, aby se nechali vakcinovat.

1. a 8. listopadu také proběhne celoplošné testování na školách v okresech, kde incidence překročí 300 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Podle Flegra ale zmíněná opatření nepříznivou epidemickou situaci nezvrátí. „Nezabráníme tomu, co nakonec podle mě vyústí, tedy dalšímu lockdownu,“ předpověděl. Sám by se inspiroval v Německu.

„Měli bychom okopírovat hotové plány, které mají už v Německu, a vybrat si spolkovou zemi, kde se s epidemií popasovali nejlépe. V současnosti jsme sedmí nejhorší na světě, a jestli budeme zase hledat českou cestu, budeme úplně nejhorší,“ dodal.

Tagy: