Zastřelený pes na Náchodsku? Obyvatelé se bouří, policie případ odložila

Adršpachem na Náchodsku rezonuje případ údajné střelby v obci z konce léta. Zůstal po ní na ulici mrtvý pes jedné z obyvatelek. Háček je v tom, že ho pohřbila bez pitvy, kterou po ní požadovala policie. Ta teď případ odkládá s tím, že střelbu nelze potvrdit, takže není co vyšetřovat. Proti tomu se bouří jak řada obyvatel obce, tak majitelé psa, kteří mají i fotografii, kudy měl projektil proniknout do těla.

Je to případ z konce srpna, který se táhne doteď. Jedenáctiletý retrívr Denny v nestřežené chvíli zmizel majitelům ze zahrady v Horním Adršpachu. Podle místních to byl bezproblémový pes a šel se jen projít, nikomu nikdy neublížil. Domů se už ale nevrátil. Sousedé ho našli mrtvého na ulici, údajně byl zastřelený.

„Měl jednak krvavé zranění na boku, byla tam díra, která odpovídala vstřelu. A navíc mu z pusy tekla krev. Mluvili jsme o tom vlastně i s očitým svědkem,“ popsal spolumajitel psa Pavel Fiedler.

Pořídil i fotky, na nichž se mu prý podařilo zachytit pravděpodobné místo vstřelu. Osudný výstřel se měl ozvat jen sto metrů od obecního úřadu, prakticky v centru obce. Je tedy velice pravděpodobné, že údajný střelec mohl být i uvnitř některého z blízkých domů v okolí.

Jeden z obyvatel měl slyšet ránu, o které si myslí, že byl výstřel. Právě on potom objevil tělo psa u garáží. Majitelé potom volali policii. Jejímu přístupu se ale diví. „Chtěli po nás, abychom jim dodali důkazní materiál. Měli jsme psa dát na pitvu. Volali jsme na veterinární správu, nikdo nám to ani na mobilu nebral. Rozhodli jsme se nakonec Dennyho pohřbít. A policie to teď šetří jako úhyn zvířete. De facto přichází úplně vniveč to, že se ve vesnici střílelo a že došlo k usmrcení zvířete,“ popisuje Fiedler.

Střílet po psech není normální

Přiznává, že lékařskou zprávu opatřit měli, ale nechápe, že bez ní policie dělá, jako by se nic nestalo. Ta tvrdí, že bez lékařské zprávy nejde prokázat, zda někdo v centru obce opravdu střílel. „Kolegové nedokázali určit přesný způsob úmrtí psa, zároveň nenašli ani další svědky, kteří by potvrdili tuto událost. Majitelku psa jsme proto informovali, aby zajistila veterinární zprávu, která je stěžejní pro to, abychom určili způsob úmrtí psa. Bohužel ji však doposud nedodala, proto jsme věc zadokumentovali a založili,“ komentovala případ krajská mluvčí Lucie Konečná.

Takový závěr se nelíbí mnoha místním. Ptají se, jaký důkaz by policie chtěla, pokud by potenciální střelec vypálil, ale netrefil. To by o žádnou lékařskou zprávu žádat nemohla. „Myslím si, že by se to rozhodně mělo vyřešit, protože není normální, aby někdo střílel ve vesnici za bílého dne po psech. Za chvíli budou střílet po lidech? Může se to kdykoli stát, protože nikdo nevíme, jak ten člověk bude dál pokračovat,“ myslí si obyvatelka Adršpachu Lenka Maděrová.

Další ze sousedek, Stanislava Mrvová, bydlí v domě, u kterého měl být pes postřelen. Její sdělení je překvapivé: „Máme tady podezření na jednoho pána, ale bohužel mu to nemůžeme dokázat. Co se tady děje v Adršpachu, je hrůza. Toho člověka nemohu ani jmenovat. Není jediný důkaz, a když ho nemá ani policie, já nic nezmůžu.“

„Místostarostka oslovila pana právníka, který nám řekl, že v tomhle obec nemůže nic dělat. Oslovili jsme PČR a ta řekla, že to vyšetřuje. A teď to pozastavili,“ dodává starostka Adršpachu Dana Cahová. Východisko pro majitele je zřejmě jediné. Pokud se chtějí dopátrat pachatele, nezbyde jim nic jiného než nechat dodatečně pitvu vykonat a získat z těla kulku po výstřelu, která by posloužila jako jasný důkaz.

Tagy: