Hasičům se po osmi hodinách podařilo zachránit psa, který uvízl ve skalní štěrbině

Hasičům na Liberecku se podařilo zachránit psa, který uvízl ve skalní štěrbině. Technicky velmi obtížná akce začala v úterý už před šestou odpoledne, psa nakonec vyprostili kolem druhé hodiny ráno.

Záchranáři psa slyšeli, nevěděli ale, jak hluboko je. Všechny pokusy dostat se k němu selhaly. „Na místo vyrazil technický kontejner z Liberce a na cestě je i speciální štěrbinová kamera,“ uvedla mluvčí HZS Libereckého kraje Kateřina Štajncová. Díky ní se pak psa podařilo vyprostit.

Pes uvízl ve skalní štěrbině poblíž Oldřichova v Hájích v oblasti Jizerskohorských bučin. Hasiči se nejprve ve spolupráci s místními obyvateli pokusili odbagrovat část zeminy, tak aby se otvor zvětšil. Ale neúspěšně. Nezdařil se ani pokus se sbíjecími kladivy.

Není to poprvé, co se hasiči na Liberecku k podobnému zásahu dostali. Asi nejznámější případ psa uvízlého ve skále je starý čtyři roky. Lovecký pes Bart zůstal tehdy uvězněný pod skalním masivem téměř dva týdny, hasiči a další dobrovolníci z celé republiky se k němu snažili dostat několik dní, nakonec sám vylezl ven.

Tagy: