Královně Alžbětě II. vztyčili pomník. Pro její milované psy stál jako model pes z Ukrajiny

Zesnulé britské panovnici Alžbětě II. dělají společnost na pomníku, nedávno odhaleném v anglickém městě Oakham, tři psi z královnina oblíbeného plemene welsh corgi. Modelem stál sochaři i ukrajinský pes. Uvedla to ukrajinská redakce rozhlasové stanice BBC.

Informaci potvrdil autor díla. „Ano, tento úžasný corgi byl jedním z mých psích modelů,“ řekl webu ARTnews Hywel Pratley, autor pomníku, který byl na počest nejdéle vládnoucí britské panovnice odhalen minulý měsíc.

ČTĚTE TAKÉ: Princezna Kate porušila tradici. Narozeninovou fotku Charlotte zveřejnila proti zvyklostem

Majitelka psa Antonina Kyrylenková novinářům řekla, že její Laki přišel na svět před pěti lety v Kyjevě, o rok později se rodina přestěhovala do Londýna. Jednou, když šel její muž na procházku se psem, potkali v parku Pratleyho. Sochaři se pejsek tak zalíbil, že je pozval do ateliéru, kde pracoval na pomníku královny, aby mu Laki stál modelem.

„Výsledek předčil všechna moje očekávání,“ prohlásila Kyrylenková o bronzovém Lakim, který je na pomníku zvěčněn, jak stojí na zadních tlapkách.

Na pomník se složili dárci

„Tím, že ukazujeme lásku královny Alžběty ke psům, ukazujeme její lidskost,“ řekla při odhalení pomníku listu The New York Times Sarah Furnessová, která v hrabství působila jako královnina představitelka a dílo objednala. Pomník vysoký 2,1 metru, který vyšel v přepočtu na více než 3,6 milionu korun, byl zaplacen z příspěvků dárců.

Psi plemene corgi byli od dětství stálými společníky královny. Alžběta jich za svůj život měla asi 30. Královna zemřela předloni ve věku 96 let, po 70 letech na trůně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strážníci v Praze zachránili štěňata odložená v krabici. Jsou sladší než cukrátka, říkají

Tagy: