Zákaz větrání a třetí stupeň poplachu. Na Přerovsku hořela skládka s nebezpečným odpadem

Hasiči v posledních hodinách zásahu aplikovali chladící pěnu (3. 6. 2023).

Požár skládky s nebezpečným odpadem

Hasiči celé sobotní odpoledne likvidovali požár skládky s nebezpečným odpadem v Hradčanech na Přerovsku. Před 20:00, asi po sedmi hodinách zásahu, měli požár pod kontrolou, uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Na místě zasahoval i vrtulník spolu s 16 jednotkami hasičů, kteří zasahovali při vyhlášení třetího stupně požárního poplachu ze čtyř. Obyvatelům okolních obcí doporučili hasiči kvůli zplodinám neotevírat okna.

Hasiči mají v sobotu na místě pracovat, dokud bude světlo. „Požářiště se bude rozhrabávat těžkou technikou,“ vysvětlila mluvčí. Následně nastane noční režim, na místě bude jednotka profesionálních hasičů a tři až čtyři jednotky dobrovolných hasičů. Ráno se bude postupovat podle aktuální situace. Velitel zasahujících hasičů Miroslav Čoček v průběhu hašení pro CNN Prima NEWS uvedl, že vítr by i po zásahu mohl znovu rozfoukat některá skrytá ohniska požáru.

„Nasazeny jsou velkoobjemové cisterny i vrtulník s bambivakem. Využíváme dvě čerpací stanoviště k dopravě vody. Zasahujeme v dýchacích přístrojích,“ uvedli na Twitteru hasiči Olomouckého kraje po vypuknutí požáru krátce před třetí hodinou odpoledne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opékání buřtů? Někteří neberou výstrahu před požáry vážně. Na Plzeňsku si stěžují na Ukrajince

„Z důvodu velké spotřeby dýchacích přístrojů jede na místo automobil s další zásobou. Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám byli informováni starostové obcí na jihozápad od skládky s doporučením, aby obyvatelé nyní nevětrali,“ doplnil později hasičský sbor. Konkrétně se jednalo o obce Čechy, Beňov, Domaželice a Prusy.

Problémy s množstvím odpadu i větrem

Velitel zasahujících hasičů Miroslav Čoček vysvětlil, proč bylo požár těžké likvidovat. „Máme požár lokalizovaný, nešíří se dál. Problém je ale vrstva a výška hromady zasažené požárem. Likvidaci komplikuje také silný vítr,“ sdělil v průběhu hašení reportérům CNN Prima NEWS.

„Hoří velké množství materiálu. V akci je chemická laboratoř, která měří koncentrace zplodin v ovzduší na místě i v nejbližších obcích,“ doplnili v podvečerních hodinách hasiči na Twitteru a posunuli stupeň poplachu z druhého na třetí.

Jak moc jsou zplodiny ze skládky nebezpečné, není podle Čočka úplně jasné. „Hoří všechno možné. Je to skládka komunálního i nebezpečného odpadu. V první hodině a půl byl kouř velmi tmavý a černý. Všechny obce ve směru jeho šíření byly informovány, byl v nich prováděn monitoring a měření chemickou laboratoří z Frenštátu pod Radhoštěm,“ doplnil pro CNN Prima NEWS. „Žádné limity překročeny nebyly,“ uvedla k naměřeným hodnotám zplodin mluvčí hasičů.

V posledních hodinách hašení aplikovaly zasahující jednotky na skládku chladící pěnu, aby snížily vývin kouře a zplodin. „V těžce přístupném terénu pracuje 80 hasičů,“ doplnil tehdy sbor na Twitteru a zásah označil za velmi fyzicky náročný.

Tagy: