Opékání buřtů? Někteří neberou výstrahu před požáry vážně. Na Plzeňsku si stěžují na Ukrajince

Kvůli suchu platí pro několik českých regionů výstraha před požáry.

Ohně a grilovačky během sucha

Kvůli suchu platí pro několik českých regionů výstraha před požáry. Někteří lidé ale varování neberou příliš vážně. Třeba v okolí boleveckých rybníků na Plzeňsku chodí skupinky lidí popíjet a opékat buřty na místa, kde to není povoleno. Za takové jednání jim hrozí pokuta. Podle tamního starosty i občanů jde často o lidi ukrajinského původu.

Jeden z ohňů měli pachatelé rozdělat například v neděli na bolevecké vyhlídce na Plzeňsku. Podle dostupných informací oheň i přes zákaz rozdělal 37letý muž cizího původu.

„Hodně tam chodí Ukrajinci. Kolikrát si na tom místě udělají ohýnek,“ řekl pro CNN Prima NEWS jeden z častých návštěvníků. „Vidím je tam vždy v neděli. Podle řeči Ukrajinci. Opékají si tam nějaké jídlo. To bude asi nějaký jejich zvyk,“ stálo ve výčtu dalších výpovědí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policie obvinila muže z požáru v Českém Švýcarsku, je ve vazbě. Pracoval jako strážce parku

Na místě se přitom nachází mnoho varovných cedulí, které v několika jazycích zakazují rozdělávání ohně. Jak je nicméně vidět, tak zdaleka ne každý taková nařízení respektuje. Městská policie proto v okolí rybníků během posledních týdnů častěji hlídkuje.

„Máme preventisty pro ukrajinskou komunitu, kteří se na místě také pohybují. Komunikují především se svými krajany a snaží se jim vysvětlovat zmíněná pravidla,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí plzeňské městské policie Jana Pužmanová.

„Princip ‚padni, komu padni‘ platí i pro ukrajinskou komunitu, která tady žije. Myslím, že je potřeba, abychom jim jasně řekli, že pravidla platí pro všechny,“ dodal plzeňský primátor Roman Zarzycký. Vedení tamního magistrátu dokonce zvažuje, že rozdělávání ohňů úplně zakáže po celém území Plzně.

Že v současnosti není vhodné rozdělávat ohně na nežádoucích místech, potvrzují i odborníci. Například Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před vznikem požárů, a to právě i pro Plzeňský kraj. Lidé v mnoha regionech tak kromě rozdělávání ohňů nesmí ani odhazovat na zem cigaretové nedopalky. Za porušení pravidel mohou obdržet pokutu až do výše 10 tisíc korun.

Tagy: