Na Velikonoce čekejte extrémní počasí. Česko zasáhne silné sněžení

Žena s deštníkem

Český hydrometeorologický ústav rozšířil svou výstrahu. Náledí, před kterým v sobotu varoval některé oblasti Česka, pokryje v noci na neděli celou republiku. Platí také výstraha, že celé Česko zasáhne v sobotu silné sněžení. Studená fronta bude pokračovat i začátkem příštího týdne.

Téměř na celém území České republiky s výjimkou Karlovarského a Plzeňského kraje může během soboty silně sněžit, a to až čtyři centimetry za hodinu, informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V oblastech s nadmořskou výškou do 500 metrů se mohou objevit smíšené přeháňky.

Meteorologové varují, že kvůli silnému sněžení by mohly být silnice nesjízdné, a upozorňují také na možnou zhoršenou viditelnost. Hrozí proto problémy v dopravě. Opatrnost se doporučuje také chodcům kvůli tvorbě náledí při poklesu teplot pod bod mrazu přibližně od sobotních 21 hodin do nedělních 8 hodin ráno.

Extrémní počasí lze očekávat i po zbytek velikonočních svátků, informoval web Severe Weather Europe. Podle předpovědi by v některých částech Evropy mohla být sněhová vánice tak intenzivní, že by se mohlo jednat o historický výkyv. Na vině je studená fronta šířící se směrem od britských ostrovů přes střední Evropu až do Středozemí a na jižní Balkán, kde mohou teploty dokonce trhat rekordy. Výjimečná studená fronta se během tohoto týdne přehnala také přes východ Spojených států.

Meteorologové upozorňují, že náhlý výkyv počasí a ranní mrazy jsou nebezpečné zejména pro méně odolnou vegetaci a ovocné stromy, které reagovaly na teplé březnové počasí. Podotýkají však, že v posledních zhruba šesti letech není tento dubnový, pro vegetaci ničivý výkyv výjimečný.

ČHMÚ varuje, že silnice mohou být kvůli sněhu nesjízdné a husté sněžení také sníží viditelnost. Hrozí proto problémy v dopravě. Řidiči by měli pozorně sledovat předpověď počasí a dopravní zpravodajství.

Kdy budou Velikonoce v roce 2022, zjistíte zde.

Tagy: