Nacher: Ústavní soud popřel sám sebe. Dobře, že dal opozici facku za obstrukce, těší Skopečka

Patrik Nacher (nestr. za ANO) a Jan Skopeček v pořadu 360°

360° (24)

Ústavní soud byl schopen v pár minutách popřít sám sebe, řekl poslanec Patrik Nacher (za ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Reagoval tak na skutečnost, že soud zamítl návrh ANO na zrušení loňské novely zákona o penzích. Podle vládního poslance Jana Skopečka (ODS) je rozhodnutí soudu správné. Opozice dostala dle jeho slov facku za obstrukce.

„Jsem rád, že Ústavní soud potvrdil, že ta změna zákona prošla v rámci ústavnosti, že nebyl žádný problém, že byly naplněny podmínky pro legislativní nouzi a jsem rád i za to, že vyplísnil a dal facku opozici, za to, jakým způsobem se k tomu stavěla,“ těšil se ve vysílání Skopeček.

ČTĚTE TAKÉ: Důchodci vyšší penze nedostanou. ANO neuspělo, Ústavní soud protestům nevyhověl

Podle Skopečka je absurdní, že si někteří opoziční politici stěžovali soudu, že se k zákonu nemohli nijak vyjádřit. Jmenovitě zmínil poslankyni Alenu Schillerovou (ANO). „Ona i celá řada jejích kolegů hodiny obstruovali jednání Sněmovny, zablokovali ho, a pak si Ústavnímu soudu stěžují, že nemohli namítat věcné připomínky. Je to absurdní, je to facka,“ sdělil poslanec. „Pokud si kolegové rozsudek přečtou, měli by na něj reagovat a trochu zjemnit a přizpůsobit své nadcházející chování ve Sněmovně,“ doplnil.

Opozice měla podle Nachera k obstrukcím legitimní důvod. „Tehdy jsme dopředu říkali, že budeme obstruovat, právě proto, aby to vláda nestačila schválit,“ namítl s tím, že když byly nynější vládní strany v opozici, obstruovali například zákon o EET.

Nacher také prohlásil, že soudní rozhodnutí respektuje, ačkoliv s ním nesouhlasí. „Ústavní soud byl schopen v pár minutách popřít sebe sama v tom, že uvěřil vládě, že ještě na konci ledna nebude vědět a neví, jak se bude vyvíjet inflace, což my všichni víme,“ upřesnil Nacher. Zároveň však namítl, že oproti tomu soud uznal, že vláda ví, jak se bude vyvíjet důchodový systém za 30 let. „To mi přijde jako neuchopitelné,“ dodal.

Tagy:
Jan Skopeček ANO 2011 Patrik Nacher poslanecká sněmovna ústavní soud 360°