Národ sbírá peníze i pro pozůstalé vraždy v Klánovickém lese. Částka rychle stoupá

Improvizované pietní místo v Klánovickém lese, kde byl zavražděn 32letý muž a jeho dvouměsíční dcera

Sbírky na pomoc obětem

Na dárcovské platformě Znesnáze21 vznikla veřejná sbírka na pomoc rodině obětí dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese. Na svědomí ji má pravděpodobně stejný pachatel, který 21. prosince zastřelil 14 lidí v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Odkaz na sbírku najdete v článku.

„Jako komunita a přátelé rodiny z Klánovic chceme vyjádřit solidaritu s rodinou, která přišla o otce a malou dcerku,“ píše se v popisu sbírky. Na platformě Znesnáze21 ji založila Lucie Matternová.

ČTĚTE TAKÉ: Při tragické střelbě zahynul odborník na finsko-švédskou literaturu. Oznámil to jeho kamarád

Cílovou částkou je 512 tisíc korun. Vybrané peníze poputují rodině obětí dvojnásobné vraždy, která se stala 15. prosince v Klánovickém lese. Vrah zde zabil 32letého muže a dvouměsíční miminko. Finanční prostředky budou využity na terapie, ale i běžné potřeby rodiny.

Přispět do sbírky je možno na tomto odkaze. Platbu je možné zaslat také na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 2690. Lidé rodině v době psaní tohoto článku poslali více než dva miliony korun. Peníze rychle přibývají.

Souběžně s touto sbírkou vybírá peníze také Nadační fond UK na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů, kterých se osobně dotkla tragická střelba na Filozofické fakultě. Další sbírku na pomoc obětem činu z 21. prosince organizuje na platformě Znesnáze21 organizátor přednášek Večery na FF UK Jan Jirák.

Oba zločiny má zřejmě na svědomí jeden pachatel. „Balistická expertiza prokázala shodu zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity,“ uvedla policie v pátek na sociální síti X. Kromě dvou lidí z Klánovického lesa a 14 osob z Filozofické fakulty má pachatel na svědomí také vraždu svého otce.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Před rektorátem Univerzity Karlovy vzniklo pietní místo za oběti střelby v budově Filozofické fakulty v Praze

Tagy: