Transžena vyhrála soutěž krásy v Nizozemsku. A to je jen začátek, hlásá před Miss Universe

Nizozemskou soutěž krásy letos opanovala Rikkie Valerie Kollé, 22letá modelka, která se narodila jako muž. Stala se tak první tamní transgender vítězkou v historii. Zároveň se probojovala i do celosvětové Miss Universe v Salvadoru.

„Dokázala jsem to,“ napsala Rikkie Valerie Kollé po vítězství v nizozemské soutěži krásy na Instagram. „Ano, jsem trans a chci se podělit o svůj příběh. Ale jsem také Rikkie a na tom mi záleží,“ dodala. O jejím vítězství informoval list Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Transgender kriminálnice oplodňovala ve vězení ženy. Úřady ji poslaly zpátky mezi muže

„Chtěla bych poděkovat porotě a všem z týmu Miss Nizozemska za jejich důvěru, tohle je pouze začátek,“ uvedla královna krásy, která se narodila jako muž.

„Když jsem byla malý Rik a přiznala jsem se k transgenderu, nebylo to pro všechny jednoduché. I já jsem trpěla,“ zavzpomínala.

Díky vítězství v nizozemské soutěži se teď Kollé kvalifikovala do celosvětové soutěže krásy – Miss Universe. Letošní ročník bude v prosinci pořádat latinskoamerický Salvador.

Nebude to poprvé, co se globální soutěže krásy zúčastní transžena. Vůbec první takovou soutěžící se stala v roce 2018 španělská modelka Angela Ponce. Napsal o tom web televize Sky News.

Je ale pravděpodobné, že transžen v soutěži bude přibývat. Podle americké mediální organizace NPR totiž organizaci Miss Universe koupila thajská obchodní magnátka Anne Jakrajutatipová, která je rovněž transgender osobou.

„Miss Universe už pro mě není soutěží krásy. Říkám tomu soutěž o posílení postavení žen,“ sdělila Jakrajutatipová pro Metro Weekly.

Soutěž Miss Universe před ní mezi jinými dlouhou dobu spoluvlastnil i americký exprezident Donald Trump.

Tagy: