Natáčíte se mobilem při řízení? Dejte si pozor! Čínská aplikace vás odhalí

Používání telefonu za volantem je nejen hloupé a z hlediska bezpečnosti silničního provozu nebezpečné. Aplikace TikTok může neukázněným řidičům způsobit i opletačky se zákonem.

Telefonujete během řízení nebo řídíte během telefonování? Neduh používání mobilních telefonů za volantem je chronický a zavádění chytrých asistenčních systémů v nových autech ho ještě zhoršuje – když se cítíme bezpečně, saháme po telefonech logicky ještě častěji. TikTok však dokáže odhalit, kdy si za volantem natáčíte videa a označit vás.

Velký bratr zasahuje

„Činnost ve videu může vést k vážnému zranění nebo nepříznivým zdravotním dopadům,“ říká hláška, kterou TikTok označí vaše video, jakmile jeho algoritmus rozpozná, že se natáčíte za volantem jedoucího auta. Tímto „syndromem“ podle TikToku trpí hlavně majitelé vozidel Tesla, kteří se rádi pochlubí svým systémem Autopilot.

Zapomínají však, že i ten vyžaduje neustálou pozornost při jízdě. Ostatně časté nehody těchto amerických elektromobilů při zkoušení autonomního řízení to jen potvrzují. V Evropě se zcela autonomní jízdy zatím nemusíme bát, protože legislativa ji zatím nepovoluje a nezdá se, že by se na tom v brzké budoucnosti mělo něco měnit.

Pro videomaniaky

TikTok je mobilní aplikace a sociální síť pro vytváření a sdílení krátkých videí vyvíjená čínskou společností ByteDance. Na čínském trhu je známá pod názvem Douyin. Uživatelům umožňuje vytvářet krátké videoklipy o délce až 15 sekund a krátká videa v rozsahu až 60 sekund.

Tagy: