Nátlak na Hayata Okamuru? Toho pána neznám, tvrdí Vondra. Rozkoly ve Spolu podle něj nevadí

Lídr kandidátky koalice SPOLU do eurovoleb Alexandr Vondra (ODS)

K věci (64)

Toho pána neznám, nikdy jsem ho neviděl, odmítl europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS, že by vyvíjel nátlak na poslance Hayata Okamuru (KDU-ČSL), který minulý týden ve středu odstoupil z kandidatury koalice Spolu do eurovoleb. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že šlo o požadavek ODS a TOP 09.

„Toho pána neznám, nikdy jsem ho neviděl. On říkal, že na něj někdo vykonával nějaký nátlak, ale já to rozhodně nebyl, protože jsem se s ním skutečně nikdy nesetkal,“ prohlásil lídr kandidátky Spolu Vondra o Okamurovi.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost, říká Nerudová. Hnutí STAN jí prý přirostlo k srdci

Dohodu o „potenciálních skokanech“ prý koalice uzavřela už v létě. „Nikdo nechtěl, aby se opakovala zkušenost s Pirstanem v minulých parlamentních volbách,“ namítl europoslanec. Tehdy Piráti kandidovali s hnutím STAN a voliči drtivě vykroužkovali Starosty. „Politické dohody musí být opřeny o nějaká pravidla, to skutečně není o konkrétních lidech, jako o tom pánovi, kterého já vůbec neznám,“ opakoval Vondra.

Okamura oznámil odstoupení od kandidatury na sociální síti X. „Neslyšel jsem to od nikoho z vedoucích politiků, ale zřejmě tam byla obava, že bych mohl dostat hodně preferenčních hlasů a třeba mohl ohrozit zvolení někoho z přednějších kandidátů koaličních stran,“ prohlásil později Okamura pro Aktuálně.cz.

Kdo bude tvořit kandidátku Spolu v eurovolbách Vondra prozradit nechtěl. Koalice ji prý už dala dohromady a „zveřejní ji včas.

Především členové ODS byli dlouho proti tomu, aby šly strany do voleb společně. Vondra na podzim pro CNN Prima NEWS řekl, že by bylo lepší, kdyby každá kandidovala samostatně. Občanští demokraté upozorňovali především na názorové rozkoly – jednotliví kandidáti se neshodnou v otázkách green dealu nebo přijetí eura.

V tom už teď europoslanec problém nevidí. „Jasně, že jsou otázky, kde se třeba lišíme nebo nemáme úplně stejný pohled, ale Evropa je koneckonců jednotou v rozmanitosti, to je jakési její vyřčené motto,“ vysvětlil. „Některé otázky, kde třeba nemáme úplně stejný pohled, jako euro, se vlastně vůbec v europarlamentu řešit nebudou,“ dodal.

Tagy: