Spolu do eurovoleb? ODS souhlasí, za lídra chce Vondru. Poslední slovo bude mít TOP 09

Alexandr Vondra byl hostem ve vysílání CNN Prima NEWS.

K VĚCI 25.10.2023

Lídrem kandidátky ODS do Evropského parlamentu (EP) bude europoslanec Alexandr Vondra, rozhodli členové strany na pondělní výkonné radě. Schválili i záměr jít do voleb v koalici Spolu, potvrdil Vondra v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Na finální podobě kandidátky prý chybí podpis TOP 09 a jasno by mělo být do konce týdne. Kandidátku koalice povede europoslanec pouze v případě, že se na tom všechny strany shodnou.

Uvnitř ODS se o eurovolbách dlouho diskutovalo. Podle Vondry by s ohledem na jejich charakter bylo lepší, kdyby do nich šly strany samostatně. Stranického hlasování se však nezúčastnil. O společnou kandidaturu prý hodně stály menší koaliční partneři (TOP 09 a KDU-ČSL). „Nakonec převážil názor, že kdybychom šli zvlášť, tak by to nějakým způsobem mohlo poznamenat vládu a značku,“ upřesnil Vondra v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Valeš: Spolu do europarlamentu? Dort pejska a kočičky. Lidovci střílejí do svých voličů

Členové ODS na tom, že se Vondra stane lídrem kandidátky ODS, jednomyslně shodli. Pokud bude strana kandidovat jako součást Spolu, povede kandidátku v případě, že s tím budou všechny strany souhlasit. „Nepovedu kandidátku, kdybych najednou nemohl říkat to, co vám tady říkám posledních deset let,“ dodal ve vysílání.

Strany prý půjdou společně do voleb pod podmínkou, že se všichni partneři přihlásí k základním programovým tezím. Každá ze stran bude mít ale nadále svobodu vybrat si frakci. „Nepředpokládám, že by pan Luděk Niedermayer (TOP 09), pokud bude kandidovat, chtěl jít do frakce konzervativců. Jeho ustrojení je v trochu jiné poloze,“ uvedl příklad.

Poslanci v EP totiž nepůsobí na základě státní příslušnosti, ale stávají se členy nadnárodních politických frakcí. Ty si zvolí podle podobného smýšlení své národní strany. V europarlamentu jsou aktuálně čtyři zástupci ODS, dva poslanci KDU-ČSL a tři mandáty získala TOP 09, která ale kandidovala společně se STAN. ODS zůstane v případě zvolení nadále ve skupině Evropských konzervativců a reformistů, ujistil Vondra.

Tagy: