Nebudeme lovit v žumpě, vyjel Zdechovský na šéfa Motoristů. Nejste konkurence, míní Macinka

Tomáš Zdechovský a Petr Macinka

Karel Haas, Karel Havlíček, Helena Válková, Petr Macinka, Tomáš Zdechovský

Nejste pro nás žádná konkurence, okřikovali se v pořadu v 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s předsedou strany Motoristé sobě a dlouholetým spolupracovníkem exprezidenta Václava Klause Petrem Macinkou. Tato strana jde do evropských voleb s hnutím Přísaha Roberta Šlachty. Zdechovský se do Macinky ostře pustil a podotkl, že koalice Spolu nemá v plánu lovit hlasy v žumpě.

„My opravdu nebudeme lovit ve vodách žumpy a lidí takového charakteru, jako je pan Marcinka. Já nevím, jestli má cenu pana Marcinku a spojení jeho hnutí 0,0 s panem Šlachtou komentovat,“ rýpl si Zdechovský.

ČTĚTE TAKÉ: Přísahu s Motoristy povede do eurovoleb „superlídr“ Turek. Překreslíme mapu Evropy, věří Šlachta

Macinka nejprve reagoval na zkomolení svého jména ze strany europoslance a podotkl, že on ho také nenazývá „Zdechlovským“. Poté zmínil, že za konkurenci by je možná považoval v případě, že by měli podobné programové vize a trápily je stejné problémy, tak tomu ale není.

Mezi problémy, kterými se chce nově vzniklá koalice Přísahy a Motoristů sobě zabývat, patří podle Macinky například otázka eura či Green Dealu, na které mají opačný názor než KDU-ČSL. „Vy chcete euro, my nechceme euro. Další věc je Zelená dohoda, které jste fanatičtí zastánci a my docela radikální odpůrci, protože víme, že to bude znamenat destrukci českého průmyslu, zásadní ohrožení energetické bezpečnosti a vůbec snížení prosperity České republiky a všech jejích občanů,“ poznamenal.

Zdechovský na tato slova reagoval poznámkou, že o euru nerozhodují europoslanci ani Evropský parlament. A navázal i na otázku globálního oteplování. „Pan Macinka pracuje v institutu pana Klause, kde si opravdu myslí, že ty výkyvy počasí jsou běžná věc. My si to ale nemyslíme. Opíráme se o řadu studií a chceme přírodu, kterou jsme dostali svěřenou od svých rodičů, předat svým dětem. A nejsme fanatici,“ opáčil.

Celý rozhovor, ve kterém se politici dotkli mimo jiné i tématu migrace, si můžete přehrát ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Docházka europoslanců při hlasováních? Piráti jsou premianti, ODS a SPD mají řadu absencí

Tagy:
Evropská unie Václav Klaus Tomáš Zdechovský euro vláda 360° Petr Macinka Green Deal Evropské volby 2024 politika