Nečekaná smrt Hany Maciuchové: Kolegové v šoku. Satoranský se rozplakal, Vydra vzpomíná

Hana Maciuchová se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku.

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Úmrtí Hany Maciuchové šokovalo herecký svět. Její kolegové jsou zdrceni a jen těžko hledají slova. Když CNN Prima NEWS požádala o reakci herce a dlouholetého člena hereckého souboru pražského Divadla na Vinohradech Jaroslava Satoranského, málem se psychicky zhroutil.

Pojilo je dlouholeté přátelství. Točili spolu slavné Krkonošské pohádky, kde ona hrála Anče, on Kubu. V divadle spolu hráli do poslední chvíle, než přišla pandemie koronaviru. Smrt milované kolegyně ho nesmírně zasáhla. „Ježišmarja, to ne! To mi neříkejte, že zemřela... Snažím se jí asi pět dní dovolat a nebere mi to. Běhá mi z toho mráz po zádech... To je hrozné. Nejsem schopen slova. Omlouvám se vám, jsem z toho zdrcen,“ rozplakal se do telefonu Jaroslav Satoranský, když mu redaktor CNN Prima NEWS zprávu oznámil a požádal ho o vzpomínky na zesnulou kolegyni.

V šoku byl i herec Igor Bareš, který měl v loni na jaře od Maciuchové přebírat prezidenství rozhlasového festivalu, který se jednou za rok koná v Olomouci. „Před hodinou jsem mluvil s Jurajem Deákem, uměleckým šéfem vinohradského divadla a on mi nic takového neříkal. K tomu převzetí bohužel nedošlo, mělo to být v dubnu, kdy probíhala první vlna pandemie, tak se to odložilo na dobu, kdy to bude bezpečnější. Tak už to nestihneme,“ povzdechl si herec.

„Ona byla rodačka ze Šternberka, já z Olomouce, říkali jsme si krajánci. Moje maminka často mluvila o její mamince. Oba dva jsme měli k tomu regionu velmi vřelý vztah, to nás pojilo. Potkávali jsme se spolu hodně často v olomouckém rozhlase, kam nás pravidelně zvali a byly to pro mě vždycky nádherné okamžiky. Byla to noblesní dáma, velmi křehká duše. Rozuměl jsem i jejímu vztahu s panem Jiřím Adamírou. Dělil je sice nějaký věkový rozdíl, ale skvěle se k sobě hodili, byly to velké osobnosti,“ pokračoval Bareš. Dodal, že Hana Macicuhová byla velmi pracovitá a měla i krásné zájezdové představení, se kterým jezdila do poslední chvíle, co bylo možné hrát.

Odchodem znamenité herečky byl zasažen  i její kolega z Divadla na Vinohradech Václav Vydra. „Měl jsem ji moc rád. Myslím, že i ona mě. Potkávali jsme se na jevišti, byla to úžasná herečka, skvělý člověk, noblesní dáma a z toho nikdy neuhnula. Přitom hrozně milá a srdečná. Naposledy jsme se viděli na křtu kalendáře o mojí mámě (herečce Daně Medřické – pozn. red.). Společně jsme na ni vzpomínali a bylo nám moc dobře. Její smrt mě zaskočila, myslel jsem si, že tady bude ještě dlouho,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Václav Vydra.

Zemřela ve věku 75 let

V úterý byla zveřejněna informace, že po dlouhé, těžké nemoci v úterý zemřela v Olomouci herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. „Rozloučení proběhne pouze v úzkém rodinném kruhu,“ oznámila v úterý hereččina sestra Silvie Marková.

Hana Maciuchová se již v minulosti léčila s rakovinou prsu. „Choroba je svízel, velmi problematický, a já můžu říct, že jsem ten atak zvládla,“ sdělila televizi Prima v roce 2017. Už tehdy si uvědomovala, že se onemocnění může vrátit. „Nelze říct, že to máte za sebou,“ dodala. Na rakovinu zemřela i její matka.

Tagy: