Nečekané, ale vzrušující: V americké zoo porodil gorilí „samec“

Ošetřovatele zoo v Ohiu pořádně překvapila gorila, která náhle porodila mládě. Celé čtyři roky se totiž domnívali, že jde o samce.

Osmiletá gorila Sullyp, která byla do Zoo Columbus přivezena v roce 2019, se minulý čtvrtek ošetřovatelům pochlubila svým mládětem. To je překvapilo, protože se celou dobu domnívali, že Sully je samec. Porod „byl nečekaný, ale pro celý ošetřovatelský tým jde o vzrušující událost, která hraje velkou roli pro zachování tohoto ohroženého druhu“, uvádí zoo ve svém vyjádření.

Ošetřovatelé o přicházejícím mláděti nic netušili, dokud nespatřili „samce“, jak ho kojí. „Do zhruba osmi let jsou samci a samice přibližně stejně velcí a nevykazují žádné zásadní pohlavní znaky,“ vysvětlují ošetřovatelé a dodávají, že u goril se obvykle neobjevují ani vnější známky očekávání.

Zoo Columbus v Ohiu se v roce 1956 stala první zoo na světě, kde se narodilo mládě gorily v zajetí. Novorozené mládě je 34. zdejším mládětem. Zoo má ještě v plánu provést testy DNA, aby odhalila, kdo je otcem mláděte. Už nyní však s jistotou ví, že novorozené mládě je holčička.

Tagy: