Matka předčasně narozené Elly po výroku exposlance: Dcera si své místo vybojovala

Vyjádření bývalého poslance za Věci veřejné Jaroslava Škárky ohledně předčasně narozených dětí vzbudilo nebývalé rozhořčení i velkou vlnu solidarity. Na Škárku, podle kterého bychom se měli zbavovat předčasně narozených dětí, bylo podáno trestní oznámení. K tomuto výroku se vyjádřila i výkonná ředitelka sdružení Nedoklubko a maminka předčasně narozené dcery Elly, která po porodu vážila 730 gramů.

Škárka na Facebooku reagoval na reklamu na neziskovou organizaci Nedoklubko, které podporuje rodiny předčasně narozených dětí. Podle Škárky jsou tyto děti „nevyvinuté zrůdy“, které budou mít IQ kolem padesátky a budou společnosti přítěží.

Toto necitelné vyjádření vzbudilo mezi lidmi, zejména pak rodiči, obrovskou vlnu pobouření, ale také solidarity. Sama Lucie Žáčková, která porodila dceru Ellu ve 26. týdnu těhotenství, se k celé situaci vyjádřila ve dvou rovinách. Z pohledu neziskové organizace, kterou vede, a maminky, která po porodu zažila, co je to strach o dítě „do dlaně“. Dnes je z maličkého miminka chytrá a zdravá desetiletá školačka.

„Nedoklubko je rodičovská organizace, jejíž dobré jméno buduji spolu s kolegyněmi 10 let. Nikdy nebylo financováno z veřejných peněz a může fungovat jen díky členské základně z řad rodičů předčasně narozených dětí a také z řad lékařů a sester, dále z individuálních darů a díky podpoře firemních partnerů a dárců, s nimiž nezřídka máme vybudovanou dlouhodobou spolupráci,“ uvedla Žáčková.

Zároveň dodala, že v této kauze je ale mnohem důležitější rovina osobní z pohledu maminky předčasně narozeného dítěte. „Ellinka se před deseti lety narodila těsně nad hranicí životaschopnosti a jen díky vysoce specializované péči porodníků a lékařů a sester na novorozenecké jednotce intenzivní péče jsem matkou,“ popsala.

Dnes je její dceři deset let. „Je velmi chytrá, empatická a citlivá holka. Milujeme ji nadevše a nikdy jsme ani na chvilku nezapochybovali o tom, že by si své místo pod sluncem nevybojovala. Vždy jsme stáli při ní a ona to zvládla,“ pokračovala Žáčková. Mluvila přitom nejen za sebe, ale i za další maminky „nedonošeňátek“, kterých se každý rok narodí kolem 8 500.

Posted by Nedoklubko on Monday, November 2, 2020

„V Nedoklubku vždy stojíme při rodičích, zdravotnících a všech, kteří se podílejí na péči o tyto děti. Dnes více než kdy jindy stojíme při všech, kterých se zrůdná slova exposlance dotkla, a pro nás to znamená ještě více pracovat na osvětě problematiky předčasného porodu, vyzdvihnutí špičkové neonatologické péče v České republice a dále pokračovat v projektech a činnosti, která dělá Nedoklubko Nedoklubkem,“ doplnila ředitelka. Celou záležitostí se nyní bude zabývat policie.

V současné době probíhá kampaň Purpurový listopad 2020 k příležitost Světového dne předčasně narozených dětí. Kampaň poukazuje na to, že na celém světě se každoročně narodí 15 milionů nedonošených dětí.

Tagy:
porod Facebook předčasný porod Nedoklubko reakce Česko exposlanec Jaroslav Škárka Věci veřejné předčasně narozené dítě nedonošené dítě Lucie Žáčková