Nehoda na Oktoberfestu: Na horské dráze Blesk z pekla se srazily dva vozíky, deset zraněných

Letošní Oktoberfest, pivní festival v bavorské metropoli Mnichově, nezačal šťastně. Několik hodin po jeho zahájení se srazily dva vozíky horské dráhy nazývané Höllenblitz (Blesk z pekla) a deset lidí se zranilo. Tři lidé skončili v nemocnici, zbytek vyvázl s modřinami a naraženinami, píše web týdeníku Focus.

Nehoda se stala v sobotu po 22:00. „Byla to samozřejmě technická závada v systému. Jsme v procesu vyšetřování a objasňování,“ řekl šéf této atrakce Willi Ottens. Podle něj to byla s největší pravděpodobností závada motoru. Jeden z vozíků horské dráhy stál na místě, když do něj narazil druhý, který se z dosud neznámých příčin rozjel opačným směrem. V každém z nich bylo kolem 30 lidí, napsal web týdeníku Focus.

ČTĚTE TAKÉ: Naraženo. Mnichovský primátor zahájil Oktoberfest. I voda stojí 250 korun, pivo ještě víc

Z deseti zraněných byli tři převezeni do nemocnice ke 24hodinovému pozorování, uvedl mluvčí tamější záchranné služby Thomas Ruhl. Srážku přirovnal k dopravní nehodě. „Cestující prudce narazili do čela vozíku. To vede k úrazu hlavy a krční páteře,“ řekl.

Nehodu vyšetřuje policie a také Technischer Überwachungs-Verein (TÜV), což je organizace zabývající se testováním výrobků a zařízení.

Höllenblitz je podle slov Ottense největší krytou horskou dráhou na světě. Jízda trvá přibližně 2,5 minuty. Vozíky horské dráhy na trati o délce 860 metrů jedou rychlostí až 79 kilometrů za hodinu. Rodinná firma investovala do 600tunového zařízení kolem osmi milionů eur. Jen pro přepravu je zapotřebí 45 jízd kamionů se zvláštním povolením. Tým tvoří 30 zaměstnanců, píše web Merkur.de.

Loni Oktoberfest navštívilo po dvouleté pauze způsobené koronavirem 5,7 milionu lidí, což bylo o 600 tisíc méně než v roce 2019. Hosté vypili na 5,6 milionu tupláků piva. Letos festival trvá 18 dní, což je o dva více než obvykle, a očekává se, že ho navštíví šest milionů lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak se postupně zavírají pivomaty

Tagy: