Nejmenší plaz světa: Vědci objevili nový druh chameleona. Hrozí mu vyhynutí

Na Madagaskaru byl objeven nový druh chameleonka. Expediční tým složený z německých a tamějších výzkumníků ho odhalil v horském pralese v severní části ostrova. Již nyní patří mezi ohrožené druhy.

Nově nalezený druh získal název Brookesia nana podle své „velikosti“ –⁠ s tělíčkem o velikosti pouhých 13,5 milimetrů jde o odsud nejmenší plazí druh na světě – těch přitom známe již více než jedenáct tisíc. Vědcům se při expedici podařilo objevit zástupce obou pohlaví, přičemž samička je o něco větší než sameček. Před devíti lety byl objeven i jeho blízký příbuzný, Brookesia micra. Až dosud byl právě tento druh považován za ten nejmenší.

Nový chameleon na rozdíl od jiných druhů nedokáže měnit barvu a nežije na stromech, ale obývá lesní podrosty. Aktivní je především v noci, kdy se vydává na lov drobného hmyzu a chrání ho stébla trávy. Jeho velikost bourá i zažité představy o miniaturizaci. K té totiž většinou dochází na malých ostrovech.

Samec se samičkou jsou však jedinými známými zástupci nově objeveného druhu. Další jedince se expedici odhalit nepodařilo. „Nový chameleon je znám jen z poškozeného mlžného lesa na severu Madagaskaru a může mu hrozit vyhynutí,“ uvádí tým ve své zprávě. I přesto, že oblast, kde byl nový druh objeven, získala nedávno ochranu státu, jeho budoucnost je nejistá. Těžké odlesňování v minulosti mohlo zanechat již nevratnou stopu.

Tagy: