„Nejslušnější psychopat“ Česka. Před vraždou pomáhal matce s kočárkem, sousedi ho milovali

Ludvík Černý u soudu

Jeho nevinná tvářička dlouho mátla i ty nejzkušenější detektivy. Ludvík Černý, hlavní vykonavatel orlických vražd, žil spořádaný rodinný život, ochotně pomáhal sousedům, pracoval jako řidič firmy Mercedes. A ve volném čase brutálně a bezcitně vraždil. Minimálně pětkrát. Mnoho lidí je ale přesvědčeno, že šestkrát. Kromě „slavných“ orlických vražd totiž najel na sólo dráhu nájemného zabijáka. Hluboko do hlav nejhorších českých vrahů a zločinců nahlížejí novináři CNN Prima NEWS Václav Janata a Jakub Kvasnička ve videopodcastovém projektu HLASY ZLOČINU.

Své oběti střílel chladnokrevně, zezadu. Mrazivě legendární je jeho hláška: „Jsem to ale čtverák,“ kterou prohlásil poté, co jednu z obětí zastřelil zezadu do hlavy v naprosto nečekaný okamžik, čímž znervózněl i svoje komplice, kteří mu začali říkat Pacient. „Postupně se začalo psychopata s dětskou tvářičkou obávat i celé podsvětí – vraždění mu dělalo radost, neměl žádnou brzdu,“ říká Václav Janata.

Podívejte se na předchozí díl HLASŮ ZLOČINU o Františku Procházkovi:

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

„Byznys“ orlických vrahů Černému nestačil, vydal se na sólovou dráhu, kdy údajně za 200 tisíc korun nabízel své vražedné služby. Ivan Jonák byl například přesvědčený, že najatým nájemným vrahem, který se ho snažil zastřelit kvůli sporům v Discolandu Sylvie, byl právě Černý. „Kdybych to byl já, tak bych ho asi trefil, ne?“ namítal prý pak Černý ve věznici Jiřímu Kajínkovi.

„Kajínek má s Černým samozřejmě úzký vztah i díky tomu, že se při útěku z Mírova schovával v bytě u jeho ženy. A právě Kajínek před lety popsal vraždu, kterou podle něj Černý také vykonal, ale nikdy za ni nebyl obviněn. Byla o to bizarnější, že přesně promítala jeho osobnost,“ vysvětluje Jakub Kvasnička.

Bylo 1. června 1993, Liberec. Ten tehdy ovládala albánská mafie, kterou symbolizuje Afrim Kryenzium. Vrah – podle Kajínka, ale i třeba kriminalisty Josefa Douchy to byl právě Černý – si přímo v centru Liberce počkal před domem Albánce a prostřílel ho jako řešeto.

Krátce před vraždou měl přitom nedaleko místa činu podle policie právě Černý pomáhat do schodů ženě s kočárkem. „Nikdo jí nepomohl do schodů – jenom Černý. A ona ho měla paradoxně usvědčit. Mnohem později se měla nechat slyšet, že by přece neusvědčila někoho, kdo jí pomohl s kočárkem,“ řekl k tomu Kajínek. Dnes je vražda promlčena a vrah za ni tak už nemůže nést zodpovědnost.

Poslechněte si celý neuvěřitelný příběh Ludvíka Černého v aktuálním díle projektu HLASY ZLOČINU.

Tagy: