„Největší zrůda našich dějin“. Opilec z Bohumína rozpoutal peklo, neušetřil ani syna a vnuka

Zdeněk Konopka dostal za žhářský útok s mimořádně tragickými následky od soudu doživotní trest

Hlasy zločinu, Zdeněk Konopka

Když Deník Aha! psal o Zdeňku Konopkovi, kvůli jehož šílenému žhářskému útoku zemřelo před třemi lety 11 lidí, nebál se použít označení „největší zrůda našich dějin“. Oprávněně. Moc odpornějších činů česká kriminalistika nezaznamenala. Kdo je Zdeněk Konopka, žhář z Bohumína, který se mstil na rodinné oslavě, zkoumá další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

„Osudnou sobotu 8. srpna 2020 po rodinných neshodách natankoval na benzinové pumpě do dvou PET lahví benzin a opilý dojel v automobilu k panelovému domu na Nerudově ulici v Bohumíně. Vyjel do jedenáctého patra k bytu, přičemž věděl, že se tam koná narozeninová oslava za přítomnosti jeho manželky a dalších členů rodiny,“ popisuje novinář Václav Janata momenty, jejichž hrůzný následek máme všichni v živé paměti – před třemi roky tahle tragédie zamávala Českem.

Brutální mučení kulmou. Policejní gang z Prahy unášel a zabíjel, šéfoval mu tajemný účetní:

„Konopka polil dveře, pak zazvonil, nebo zaklepal, to se přesně neví, a vylil další benzín do předsíně. Vzniklo vražedné peklo, v němž zemřelo 11 lidí, včetně jeho vlastního vnuka a syna,“ dodává Jakub Kvasnička.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Co se stalo v hlavě Zdeňka Konopky? Byl to alkohol? Sebestředná zlost? Naprosto neoprávněný pocit nespravedlnosti, že ho předtím opustila manželka, kterou týral? Co to byla za chlapa? Kdo mohl udělat něco takového? Nekonečně otázek. Mnoho z nich zůstává dodnes.

„Byl to každopádně srab, který šel do toho bytu s tím, že jde popravovat. Policistům pak sice říkal, že chtěl rodinu jen vystrašit, ale nebyla to pravda,“ vysvětluje Kvasnička.

„Následně přistoupil na dohodu o zločinu a trestu, vzal doživotí, podle psychologů tím utekl z přímé konfrontace s poškozenými, zbavil se odpovědnosti – pozůstalé viděl jen u jednoho stání a pak už to měl za sebou. Vinu si navíc nikdy nepřiznal, sváděl ji na manželku…“

Dohodu o doživotním trestu učinil Konopka 30. listopadu 2021, přesně před dvěma lety.

Tragédii v Bohumíně se přitom možná dalo předejít. Šílený Konopka totiž pár týdnů před požárem mířil na hlavu svého vlastního syna plynovou pistolí, před svědky na bohumínské pláži. Jenže zůstal na svobodě… Proč? I to se dozvíte v dalším díle videopodcastu HLASY ZLOČINU. Kromě toho také rozebereme, kdy a proč se z Konopky stal jeden z nejbezcitnějších vrahů československé historie a jaká tragická událost v rodině napomohla k jeho alkoholismu.

Tagy: