Ronaldo si ze sportovců vydělá nejvíce, Messi je až třetí. V první stovce není ani jedna žena

Nejlepší sportovci světa si na své účty za své umění na hřišti a nejen na něm připisují závratné částky. Jen za minulý rok si 100 nejvýdělečnějších hráčů přišlo dohromady na téměř pět a půl miliardy dolarů (skoro 130 miliard korun). Do žebříčku se probojovali borci z osmi odvětví a 25 zemí. Vévodí mu basketbalisté, fotbalisté, baseballisté a hráči amerického fotbalu. Ani jedno místo v TOP 100 podle webu Sportico neobsadila žena.

Králem světových sportovců za rok 2023 je portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo. Platí to minimálně při pohledu na jeho výplatní pásku. Jeden z nejlepších hráčů planety si minulý rok přišel na závratných 275 milionů dolarů (asi 6,5 miliardy korun). Většinu z částky tvoří plat od jeho saúdskoarabského celku Al-Nassr, asi 60 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun) pak získal díky sponzoringu.

ČTĚTE TAKÉ: Další nezdar na Švédských hrách. Čeští hokejisté podlehli i Finsku a v tabulce jsou poslední

Druhé místo podle webu Sportico obsadil španělský golfista Jon Rahm. V minulém roce si přišel celkem na 203 milionů dolarů (asi 4,8 miliardy korun). Bronzovou pozici si připsala argentinská megastar Lionel Messi. Fotbalista, který loni přestoupil z pařížského PSG do floridského Interu Miami, si minulý rok vydělal 130 milionů dolarů (přes tři miliardy korun).

Nejvíce zástupců v žebříčku sta nejvýdělečnějších sportovců má basketbal. Nejvíc, v přepočtu téměř tři miliardy korun, si minulý rok vydělal LeBron James z týmu Los Angeles Lakers, který tak bral pomyslnou bramborovou medaili.

Celkem obsadili basketbalisté 40 ze 100 míst v pořadí, v TOP 10 mají čtyři zástupce. Po Jamesovi následuje na sedmém místě Stephen Curry, osmé obsadil Giannis Antetokounmpo a deváté patří Kevinu Durantovi. Za minulý rok si přišli na částky mezi 86 a 98 miliony dolarů (od dvou do 2,3 miliardy korun).

Čtyři zástupce v TOP 10 má také fotbal. Po Ronaldovi a Messim si na nejlepší peníze přišel Kylian Mbappé z Paris Saint-Germain, a to na 125 milionů dolarů (asi 3 miliardy korun), a patří mu tedy páté místo. Šestý je pak Brazilec Neymar se 121 miliony dolarů (asi 2,8 miliardy korun).

První desítku uzavírá hráč amerického fotbalu z celku Kansas City Chiefs Patrick Mahomes. V uplynulém roce si Američan přišel na 84,3 milionu dolarů (necelé dvě miliardy korun).

Po basketbalu má nejvíce zástupců, a to 16, americký fotbal, o tři méně pak basketbal, v pořadí se ukázalo i 11 fotbalistů. Do stovky nejvýdělečnějších borců se probojovalo i deset golfistů a šest boxerů. Skromnější zastoupení si připsal tenis a formule 1, oba sporty měly dva lidi ve výběru. Všechna místa letos obsadili muži. Ze žen si loni nejvíce vydělala tenistka Coco Gauffová, a to 22,7 milionu dolarů (přes půl miliardy korun), což je téměř o deset milionů dolarů méně než stý muž.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vémola o podlém útoku: Někdo skoupil vstupenky na můj film, aby kino zůstalo poloprázdné

Tagy: