Nemáš bikiny? Pokuta. Norské házenkářky zaplatí 38 tisíc korun za to, že měly šortky

Norské reprezentantky v plážové házené dostaly nevídanou pokutu. Na mistrovství Evropy bylo deset hráček podle Evropské házenkářské federace „nevhodně oblečeno“. Namísto bikin si totiž oblékly šortky. Tým tak musí zaplatit v přepočtu přes 38 tisíc korun, za každou hráčku zhruba 3500 korun. Pravidla totiž uvádějí, že ženy musí mít při soutěžích spodní díl plavek.

„Disciplinární komise na Euru 2021 v plážové házené řešila případ nevhodného oblečení,“ uvedl řídící orgán v prohlášení. V nedělním utkání o bronz proti Španělsku hrál tým Norska v šortkách, které však podle federace nejsou v souladu s pravidly, píše web nypost.com. Norská házenkářská federace následně oznámila, že pokutu za své hráčky zaplatí.

Rebelující reprezentantky dokonce federace podpořila. „Na dívky, které jsou na mistrovství Evropy v plážové házené, jsme velmi hrdí. Řekly, že už toho bylo dost. Stojíme za vámi a podporujeme vás. Nadále budeme bojovat za změnu mezinárodních pravidel pro oblečení,“ informoval házenkářský svaz na Instagramu. Každá hráčka by podle Norů měla hrát v oblečení, které jí je pohodlné.

Bikiny jsou nepraktické a ponižující

Právě povinnost mít na sobě bikiny se v kruhu plážových sportů řeší již několik let. Mnohé hráčky totiž jejich nošení považují za ponižující i nepraktické. „Nejdůležitější je mít oblečení, ve kterém se sportovci cítí pohodlně,“ reagoval na udělení pokuty v pondělí i prezident Norské házenkářské federace Kare Geir Lio. Dodal, že by volba oblečení měla být svobodná.

Pravidla přímo stanovují, jaké oblečení by hráči plážových sportů měli nosit. Ženy by měly mít bikiny, kde by vrchní díl měla tvořit přiléhavá sportovní podprsenka s hlubokými výkroji v podpaží. Spodní díl pak nesmí být na bocích širší než deset centimetrů. Muži musí mít přiléhavé tílko a šortky, které nejsou příliš pytlovité. Jejich délka smí dosahovat maximálně deset centimetrů nad koleno.

Jedna z norských hráček, Katinka Haltviková, televizi NRK sdělila, že rozhodnutí obléct si namísto bikin šortky bylo velice spontánní. „Lidé nám fandili, když jsme se postavily před několik dalších týmů a měly na sobě šortky. Ne všechny týmy si mohou dovolit platit takové pokuty,“ doplnila s tím, že házená by měla být inkluzivní sport, nikoliv exkluzivní.

Po nedělním „skandálu“ se šortkami se bude v příštích měsících projednávat norský návrh na změnu pravidel. „Evropská házenkářská federace je odhodlána vyzdvihnout toto téma v zájmu svých členských federací. Nicméně je nutné dodat, že ke změně pravidel může dojít pouze na mezinárodní úrovni,“ dodal mluvčí evropské federace Andrew Barringer.

Tagy:
bikiny Norsko pokuta Evropa Instagram Španělsko reprezentace změna pravidla házená ženy sport hračky šortky Evropská házenkářská federace Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 Katinka Haltviková