Nemocnice budou trpět dva týdny. Musíme testovat očkované, shodují se političtí lékaři

Zdenka Němečková Crkvenjaš, Karel Zitterbart, David Kasal A Marek Zeman

PARTIE Terezie Tománkové 12.12.2021

Zátěž na nemocnice bude kvůli koronavirové vlně přetrvávat ještě čtrnáct dní. Myslí si to odborný garant TSS pro zdravotnictví Marek Zeman. S ním v Partii diskutovali i Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS), poslanec David Kasal (ANO) a senátor Karel Zitterbart (STAN). Shodli se, že by se mělo začít s testováním očkovaných.

„Situace na JIP není vůbec dobrá. Ale zlepšuje se to samo o sobě. Neříkám, že opatření nepomáhají, ale je tam přirozený vývoj. Pandemie se pohybuje ve vlnách, když se začala zvedat čísla hospitalizovaných, společnost reagovala a vláda přišla s opatřeními,“ pronesl v Partii Zeman, lékař a člen strany Trikolóra Svobodní Soukromníci.

„Očkování nebrání přenosu infekce, testování by mělo být daleko víc i u osob, které jsou očkované. Jedna skupina je očkovaná, ti nemusí nic moc, neočkovaní toho naopak moc nesmí,“ doplnil.

Na potřebě testování i vakcinovaných lidí se shodli i ostatní diskutéři v Partii. „Byla to chyba, že se očkovaní přestali testovat,“ zmínila Crkvenjaš.

Křivka grafu denních přírůstků nakažených se v Česku pomalu láme, pozitivní trend vnímá i poslanec Kasal. „Zátěž na nemocnice bude přetrvávat 14 dní,“ myslí si. Podle něj už vláda vyčerpala pozitivní formy motivace lidí k očkování. Vakcína by proto měla být povinná.

S tím ale nesouhlasí Zeman z Trikolóry. Ačkoli sám má v očkování relativní důvěru, existují podle něj neověřené případy, kdy vakcinace vedla ke smrti. Podle něj se ale těžko prokazují.

Tagy:
Partie Partie Terezie Tománkové Zdenka Němečková Crkvenjaš David Kasal Marek Zeman Karel Zitterbart