Bartoš: Zeman má pro odmítnutí Lipavského smyšlené důvody. Schillerová je na Fialu zvědavá

Alena Schillerová

PARTIE Terezie Tománkové 12.12.2021

Petra Fialu (ODS) jako budoucího premiéra čeká první důležitý úkol, a to přesvědčit Miloše Zemana, aby jmenoval novým ministrem zahraničí Piráta Jana Lipavského, prohlásila v nedělní Partii na CNN prima NEWS končící ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Fiala musí prokázat své vyjednávací schopnosti. Ukáže se, jestli je Fiala schopen pana prezidenta přesvědčit, což bude jeho první velký úkol. Jestli se mu to nepodaří, tak je jediná šance, jmenovat vládu bez Lipavského,“ prohlásila v neděli Schillerová.

Prezident Miloš Zeman v týdnu prohlásil, že právě kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský je pro něj problematický a odmítá ho jmenovat, a to ze čtyř důvodů. Oznámil to v pátek odpoledne poté, co ukončil kolečko schůzek se všemi kandidáty na ministry.

„Nízká kvalifikace. Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou,“ uvedl v prohlášení Zeman.

Dále vidí problém v distancovaném postoji k Visegrádské spolupráci, což je podle něj v rozporu s připravovaným programovým prohlášením nové vlády. Ten samý problém vidí v otázce Izraele.

Bartoš: Důvody jsou smyšlené

Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš v nedělní Partii uvedl, že stále věří tomu, že vláda bude jmenovaná jako celek a pokud se tak nestane, tak je na řadě kompetenční žaloba. Premiér Petr Fiala je připravený ji podat.

„Důvody pro nejmenování jsou smyšlené. Ostatně i pan Lipavský s panem prezidentem třeba o V4 hovořil. Lipavský reprezentuje program celé koalice. Lipavský je jediným kandidátem na ministra a já stále věřím, že pan prezident jmenuje vládu jako celek,“ uvedl Bartoš.

Tagy: