Bartoš: Zeman brzdí vznik vlády, jako bychom měli prezidentský systém. Je na to zvyklý

Ivan Bartoš

PARTIE Terezie Tománkové 12.12.2021

Vláda je odpovědná Sněmovně, ne prezidentovi – v Česku není prezidentský systém. Předseda Pirátů Ivan Bartoš to prohlásil v pořadu Partie, kde diskutoval s ministryní financí v demisi Alenou Schillerovou (ANO) o jmenování nové vlády. Vzniku nové vlády brání výhrady prezidenta Miloše Zemana vůči kandidátovi na resort zahraničí Janu Lipavskému (Piráti).

„Prezident právem odmítnout kandidáta, který je navrhovaný premiérem, nedisponuje. Je to názor řady ústavních právníků. Vláda je odpovědná Sněmovně, nejsme prezidentský systém. Říct, že se někomu nelíbí něčí politický názor, to není důvod, který by mohl prezident použít,“ řekl Bartoš v nedělní Partii.

Jména kandidátů, kteří zamíří na klíčové resorty, se podle Bartoše dostala k Zemanovi včas. Šéf Pirátů se ale domnívá, že hlava státu skládání nové vlády úmyslně zdržuje. „Vláda Petra Fialy byla na stole už před ustanovením Sněmovny. On mu jména ministrů už tehdy představil. Teď je to Zeman, kdo brzdí vznik vlády. Zeman měl velmi silný vliv na vládní politiku už za Babiše, je zvyklý tuto roli hrát. Není to ale prezident republiky, který by měl mít personální výhrady,“ myslí si předseda pirátské strany.

„Hlavní důvodem Zemanových výhrad k Lipavskému je Rusko a Čína,“ doplnil Bartoš.

Schillerová se Zemana zastala

Končící ministryně financí Schillerová ale Bartošovi v Partii oponovala. „Že má prezident výhrady ke kandidátovi? To není nic výjimečného,“ zmínila s tím, že se v minulosti podobně chovali i exprezidenti Václav Klaus a Václav Havel.

Zeman se podle Schillerové naopak zachoval dobře, když chtěl pokračovat v jednáních s ministry i po nákaze koronavirem. „Zeman by mohl klidně říct, že má covid a 14 dní dodržovat karanténu, místo toho čas neztrácel. Celou řadu kandidátů nezná, chtěl si je nastudovat,“ uzavřela Schillerová.

Tagy:
politika Miloš Zeman Alena Schillerová Piráti hnutí ANO Ivan Bartoš Česká pirátská strana Partie Terezie Tománkové Jan Lipavský ANO 2011 vláda Česko vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR