Nemohoucí seniorku osvobozovali z plamenů hasiči, dům začal hořet od cigarety

Požár v rodinném domě v Hořovicích na Berounsku v neděli uvěznil v pokoji nepohyblivou seniorku, zachraňovali ji hasiči. Oheň, který se rozšířil od cigarety, způsobil škodu za milion korun. Hasiči ženu vynesli ven a předali ji záchranářům. Kromě důchodkyně potřebovala ošetření také její dcera, která se nadýchala zplodin a pořezala o sklo, informoval mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Událost byla hlášena kolem 15:30. Za imobilní ženou přišla na návštěvu rodina. V okamžiku, kdy příbuzní nebyli v pokoji, si seniorka zapálila cigaretu, od níž začalo hořet povlečení. Požár se rychle rozšířil do druhé místnosti a záchrana ženy nebyla v silách nikoho z návštěvníků.

Dcera seniorky alespoň rozbila okno ve snaze zajistit přístup čerstvého vzduchu do domu. Při tom se pořezala a nadýchala zplodin. Důchodkyně mezitím slezla z postele a snažila se odplazit do vedlejší místnosti.

Hasiči s dýchacími přístroji našli seniorku na zemi a vynesli ji ven. „Do příjezdu zdravotnické záchranné služby jí poskytli kyslíkovou terapii a při zhoršení zdravotního stavu zahájili nepřímou srdeční masáž. Příslušník hořovické stanice, který je současně členem týmu posttraumatické péče, poskytl první psychickou pomoc šokované rodině,“ popsal Gabriel.

Zásah skončil kolem 19:00. Vyšetřovatel stanovil jako příčinu nedbalost při kouření. Škoda byla vyčíslena na milion korun a uchráněné hodnoty na čtyři miliony, dodal mluvčí.

Tagy: