Nemůžu si brát slavnostní oblek, když umírají lidé. Krpálek si nepřijde pro vyznamenání

Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek si v pondělí nepřijde osobně pro státní vyznamenání, které by měl převzít z rukou prezidenta Miloše Zemana. Považuje to za nevhodné kvůli válce na Ukrajině.

„Udělení státního vyznamenání si velmi vážím. Je to pro mě pocta, asi největší, jaká může v nesportovním životě být. Bohužel se musím z pondělního slavnostního předávání omluvit. Nedovedu si představit, že bych si na sebe bral slavnostní oblek v této době, kdy na Ukrajině umírají lidé, sportovci a mí osobní kamarádi tam bojují v maskáčích za svou vlast,“ uvedl elitní judista na Instagram.

Ceremoniál s předáním státních vyznamenání se obvykle koná 28. října. Tentokrát byl ale opakovaně odkládán kvůli pandemii koronaviru i prezidentově hospitalizaci. Náhradní termín 7. března Hrad navzdory ruské invazi na Ukrajinu dodrží, ale bude zrušena tradiční recepce po předání vyznamenání. Ve Vladislavském sále se budou předávat ocenění za roky 2020 a 2021.

Očekává se šest stovek hostů. Krpálek mezi nimi nebude. „Vždy jsem hrdě a rád reprezentoval naši zemi a vždy budu, ale moc si přeji, aby sportovní souboj byl jediný způsob soupeření mezi státy,“ doplnil šampion z OH v Riu de Janeiru i Tokiu.

Tagy: