Nenarodil jsem se jako střelec. Vypracoval jsem se, říká kanonýr Liverpoolu Salah

Jeho góly dovedly Liverpool k vítězství v anglické fotbalové Premier League 2019 a o rok později i v Lize mistrů, nejprestižnější klubové soutěži světa. Egyptský útočník Mohamed Salah v rozhovoru pro španělský deník Marca vyvrací, že by byl oním pověstným rodilým střelcem.

V úterý startuje čtvrtfinále Ligy mistrů sezony 2020–2021 a největší pozornost na sebe váže duel španělského Realu Madrid a anglického Liverpoolu. Jde o opakování finále Champions League z 25. května 2018 v ukrajinském Kyjevě, v němž uspěl Real 3:1. O rok později už Liverpool ve stejné fázi soutěže triumfoval v Madridu, Mohamed Salah tehdy vstřelil již ve druhé minutě proti Tottenhamu Hotspur vítěznou branku.

„Na Kyjev nemyslím, ten zápas už je minulostí,“ poznamenal Salah pro Marcu a objasnil, proč právě Liverpool nejvíce doplácí na to, že se hraje na stadionech bez diváků.

Co jste si pomyslel, když jste se dozvěděl, že čtvrtfinálovým soupeřem Liverpoolu v Lize mistrů je Real Madrid?
Myslel jsem na to, jak by bylo dobré, kdybychom postoupili do semifinále.

Je rozdíl hrát proti Realu již ve čtvrtfinále nebo až ve finále?
Pro mě to nehraje roli. Ve čtvrtfinále Ligy mistrů už jsou jen špičkové týmy.

Máte pro tento dvojzápas proti Realu speciální motivaci? Berete ho jako odplatu za porážku ve finále Ligy mistrů 2018?
Řekněme, že mám speciální motivaci tento duel vyhrát a postoupit do semifinále. Ať to nyní dopadne jakkoliv, na výsledku z Kyjeva se nic nezmění. Ten patří do minulosti.

Jak se FC Liverpool od té doby změnil?
Vyhráli jsme jak Ligu mistrů, tak i anglickou Premier League. Naladili jsme se na vítěznou notu, umíme vyhrávat. A to je velké změna.

Tenkrát měl Real v mužstvu Cristiana Ronalda, Keylora Navase či Garetha Balea. Jsou nyní slabší?
Jsou jiní. Sice přišli o nějaké velké hráče, jako je Cristiano Ronaldo, nejlepší v historii klubu a ten, kdo střílel hodně gólů. Ale získali například Hazarda. Jen Eden měl smůlu na zranění.

Koho považujete za favorita tohoto čtvrtfinálového souboje?
Oba jsme silní. Oba týmy vyhrály své poslední dva zápasy v Champions League. Obě mužstva jsou dobře připravená. O to to bude zajímavější souboj.

Utkání proti Realu se odehrají bez diváků. Pro koho jde o větší ztrátu? Pro Real bez 81 tisíc fanoušků na stadionu Santiago Bernabéu, nebo pro Liverpool bez diváků na Anfieldu?
Anfield! Myslím, že by s tím každý souhlasil. Podpora našich fanoušků nám velmi chybí. To je skutečně trpká ztráta. Myslím, že jsme mužstvem, které nejvíc doplácí na to, že se hraje bez fanoušků v hledišti.

Jste jedním z nejlepších současných útočníků s velkým počtem gólů. Byl jste talent od přírody, nebo jste musel tvrdě dřít?
Ne, ne, nikdy jsem nebyl rozený střelec. K tomu jsem se musel tvrdě propracovat. Vzpomínám si, že při angažmá ve švýcarské Basileji jsem mnoho gólů nestřílel. Pak jsem putoval Evropou přes Chelsea v Londýně, následně do Itálie – Fiorentiny a AS Řím. Tam jsem hodně pracoval s trenérem Lucianem Spallettim. Téměř po každém tréninku si mě zavolal. Byli jsme už sami na hřišti a jen jsem střílel, střílel a střílel. Dohlížel na mě a radil mi. Také doma na zahradě mám malé hřiště, na kterém trénuji koncovku a střelbu.

Čím vysvětlíte neúspěšný průběh sezony Liverpoolu v anglické Premier League? Po 30. kole jste na sedmém místě, po 10. jste byli druzí, po 20. ještě čtvrtí…
Prostě se pokazilo příliš věcí najednou. Navíc štěstí také zrovna nebylo na naší straně. Ať se to týká zranění, nebo neproměněných šancí. Takže to vedlo k tomu, že o to více nyní chceme vyhrát Ligu mistrů. A doufám, že se nám to podaří.

Mluvíte často s trenérem Jürgenem Kloppem? Jaký vlastně k němu máte vztah?
Jde o normální vztah mezi dvěma profesionály. Tak bych to popsal.

Vyhrál jste anglickou Premier League i Ligu mistrů. Čeho ještě chcete nebo můžete dosáhnout?
Doufám, že mohu zopakovat a dosáhnout toho, čeho v posledních letech. Tedy vyhrávat tituly, střílet góly a pomáhat svému týmu. To je pro mě nejdůležitější.

Program čtvrtfinále Ligy mistrů 20202021

Real Madrid – FC Liverpool
Úterý 6. dubna ve 21:00, odveta ve středu 14. dubna

Manchester City – Borussia Dortmund
Úterý 6. dubna ve 21:00, odveta ve středu 14. dubna

Bayern Mnichov – Paris Saint-Germain
Středa 7. dubna ve 21:00, odveta v úterý 13. dubna

FC Porto – Chelsea Londýn
Středa 7. dubna ve 21:00, odveta v úterý 13. dubna

Tagy: