Ministryně vříská, náčelník štábu ji nebere za sobě rovnou. Vztahy na obraně drhnou, říká Kolář

Petr Kolář

Komentátoři Petr Kolář a Petr Fischer

Mezi ministryní obrany Janou Černochovou a náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Karlem Řehkou se opět zvýšilo napětí. Nenávist a nedůvěra panují z obou stran, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor MF DNES Petr Kolář. Doplnil, že zatímco ministryně „vříská“ na všechny kolem sebe, náčelník generálního štábu ji nebere za sobě rovnou.

„Nenávist a nedůvěra panuje na obou stranách. Na jedné straně je ministryně obrany Černochová, která je zvyklá velet, je impulzivní a, abych to řekl kulantně, dokáže ve vteřině začít vřískat na všechny kolem sebe. Řehka na druhou stranu ji nebere jako sobě rovnou váhu v armádě a naopak přikládá příliš velkou váhu sobě,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kolář. Doplnil, že ať se to Řehkovi líbí či ne, stále je podřízený ministerstvu obrany.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová ze sebe „dělá cíl“ a brání Pekarovou: My holky to nemáme v politice jednoduché

Důvodem neshod je například soukromý civilní účet Řehky na sociální síti X. Černochová již dříve v pořadu Partie na CNN Prima NEWS řekla, že například ve Spojených státech je ministerstvem obrany zakázané, aby zaměstnanci či vojáci uváděli na soukromých účtech bez povolení své zařazení, hodnost nebo byli na fotografiích v uniformě.

Podobná pravidla pro komunikaci ve veřejném prostoru by se měla podle komentátora Českého rozhlasu Petra Fischera nastavit předem. „Fungování ve Spojených státech byl hezký příklad, pravidla se měla stanovit dříve. Paní ministryně mohla klidně říci, že šéf generálního štábu nemá vystupovat na sociálních sítích a pak to vymáhat,“ doplnil pro CNN Prima NEWS Fischer.

Pokažené vztahy jsou podle komentátora velmi nešťastné. „Oba si šlapou do svých vlastních kompetencí, což je špatně pro celou armádu a pro fungování vztahu politik  velitel armády,“ popsal Fischer. Řešením, jak situaci uklidnit, by podle něj bylo, kdyby Řehka smazal své sociální sítě a vystupoval by pouze na oficiálních tiskových konferencích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Černochová: Nikdo se nemůže divit, že se na Řehku hněvám. O dronech se dozvídám z médií

Tagy: