Bič na neplatiče alimentů: Mohou přijít o řidičák. Trest ale nelze aplikovat na všechny

Pozastavení platnosti řidičského průkazu může být pro řadu lidí větším trestem než podmíněný trest odnětí svobody. V případě chronického neplacení výživného může stát ke splnění povinnosti plátce motivovat i tímto praktickým trestem. Některé profese se ale výkonu exekuce na výživné tímto způsobem mohou vyhnout.

Rozvod manželů či rozchod partnerů ve vztazích s nezletilým dítětem není ničím příjemným. Rodič, kterému není dítě mocí úřední svěřeno do péče, je povinen potomka a potažmo druhého rodiče podporovat výživným nebo alimenty. Stejná vyživovací povinnost ostatně platí i v případě rozvedeného manželství, v němž by rozvodem životní úroveň jednoho z partnerů významně klesla pod úroveň původního standardu. Nezřídka se ovšem stává, že někdo přestane alimenty platit, a to i dlouhodobě. Na návrh druhé strany soud rozhodne o výkonu rozhodnutí, které je už od roku 2013 možné realizovat také formou odebrání řidičského průkazu. Jde o velmi oblíbený způsob exekuce alimentů, nejde jej ale uplatňovat vždy.

Účinný postih

„Troufám si říci, že se skutečně jedná o poměrně funkční motivační prostředek pro dlužníky na výživném. Smyslem tohoto způsobu exekuce je omezit dlužníka v jeho běžném životě natolik, aby ho to donutilo dobrovolně uhradit dlužné výživné v co nejkratší době,“ říká specialistka na rodinné právo, advokátka Alexandra Floriánová.

Exekuci odebráním řidičáku však není možné uplatnit u člověka, který alimenty obvykle řádně platí. „V životě může nastat situace, kdy přijdete o práci, onemocníte nebo vyhoříte. Potom nemáte peníze na vlastní život, natož na alimenty. Vždy se to ale dá s druhou stranou nějak řešit, než čekat na exekuci,“ informuje advokátka. „Předpokladem k příkazu je určitý dluh stanovený rozhodnutím soudu. Ten je potom exekučním titulem a dále je přistoupeno k vymáhání tohoto dluhu v rámci exekučního řízení,“ doplňuje.

Účinné opatření by naopak mělo dopadat na nepoctivé dlužníky, kteří žádné finanční problémy nemají a naopak v před soudem tají své reálné příjmy. Pokud je rodič mající dluh na výživném vůči svému dítěti aktivním řidičem, je logické k tomuto postupu přistoupit.

Na profesionály se musí od lesa

Existuje skupina motoristů, která se exekučnímu příkazu o pozastavení řidičského oprávnění může vyhnout. Jsou to logicky hlavně lidé, pro něž je řízení prostředkem výdělečné činnosti, tj. typicky někteří živnostníci nebo řidiči z povolání. Výjimka se může týkat rovněž řidičů, kteří dojíždí kvůli vzdálenosti do práce autem nebo pracují na směnný provoz.

„V těchto případech může dojít například k obstavení movitého nebo nemovitého majetku a jeho následnému prodeji v dražbě, obstavení bankovních účtů, případně obstavení mzdy dlužníka,“ vypočítává Alexandra Floriánová. V krajním případě může dlužník skončit i za mřížemi. Stačí neplatit víc než čtyři měsíce a vzpírat se exekučním příkazům.

Rychlý proces

A jak to s odebíráním řidičáku funguje v praxi? Postup je celkem jednoduchý. „Řidičské oprávnění je pozastaveno dnem, kdy exekutor doručí exekuční příkaz obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, v jehož obvodu má povinný trvalý pobyt. Exekuční příkaz se ale samozřejmě doručuje i povinnému, tedy dlužníkovi,“ upozorňuje advokátka.

Následně je dlužník povinen odevzdat řidičský průkaz na obecní úřad, a to do 5 pracovních dnů od doručení příslušné obsílky. Pokud se včas nedostaví, hrozí mu další trest za maření úředního výkonu a v takovém případě pro něj může být osudová i běžná silniční kontrola.

Tagy: