Máte správně vyplněn řádek č. 12 v řidičáku? Číselné kódy prozradí vaše slabiny

Řidičské průkazy ve formátu kartičky podobné platební kartě obsahují kromě údajů o jednotlivých oprávněních také tajemná čísla. Jde o takzvané harmonizované kódy, které zpřesňují podmínky, za kterých smí daný řidič samostatně užívat vozidlo.

Není nejspíš daleko doba, kdy plastové kartičky řidičských průkazů vezmou za své a budou nahrazeny pouze příslušnou aplikací v mobilním telefonu. Na druhou stranu si ale ještě mnozí vzpomenou na růžové socialistické knížečky, kde bylo kromě vložené kartičky na trestné puntíky také slovně zapsáno případné držitelovo omezení. Pokud v řidičáku stálo například spojení „BRÝLE NUTNÉ“ a kontrolující policista zastavil dotyčného šoféra bez nich, bylo jasné, že hříšníka čeká postih nebo dokonce chůze domů pěšky. Současné řidičské průkazy řeší tuto problematiku poněkud sofistikovaněji a šířeji.

Pozor na řádek 12

Podle vyhlášky č. 31/2001 Sb. jsou na zadní straně každého řidičského průkazu uvedeny tzv. harmonizační kódy. Ty slouží k označení některých omezení, která se týkají držitele řidičského průkazu. Jejich zavedení bylo požadavkem Evropské unie, jež chtěla sjednotit vzhled všech řidičských průkazů. Cílem bylo udělat je přehlednější a srozumitelnější pro všechny – jak pro řidiče, tak především pro dopravní policisty. Nutno podotknout, že tato vyhláška se týká všech držitelů řidičských oprávnění, je tedy platná pro všechny řidiče neprofesionály i pro řidiče z povolání. Podobně, jako byla v socialistickém občanském průkazu pro postavení občana klíčová stránka 15, má pro řidiče zásadní význam řádek č. 12.

Pod jednotlivými číselnými kódy se skrývají zdravotní problémy řidiče, které musí být ze zákona zapsány v kartě řidiče, ale také úpravy na vozidle a další náležitosti týkající se vozidla nebo řidiče. Například: pokud se na řádku čj. 12 nachází kód 10.02, který znamená Automatická volba převodového poměru, držitel tohoto řidičského oprávnění smí řídit pouze vozidlo s automatickou převodovkou. To je ale zatím případ poměrně malého podílu z celkového množství motoristů u nás.

Čísla poví všechno

Podstatně většího množství lidí se týkají kódy začínající na 01., 02. a 03., což jsou zápisy týkající se zdravotního stavu. V řidičském průkazu musí být i to, co tam možná nechcete. Věděli jste, že jsou lékař a psycholog povinni nahlásit změnu zdravotní způsobilosti, která by mohla ovlivnit řízení, nejpozději do pěti pracovních dnů od stanovení diagnózy policii?

Mezi diagnózy, které vám mohou zabránit řídit, patří onemocnění zraku a sluchu, poruchy pohyblivosti, srdečně-cévní choroby, nemoci nervové soustavy, ledvin, diabetes mellitus, závislost na alkoholu a jiných návykových látkách a také psychická onemocnění. Ovšem například kódy 600.09 a 600.10 se v řidičském průkazu neuvádějí, ty se však týkají psychické způsobilosti pro přepravu zásilek, nebezpečných věcí či pro práci v taxislužbě.

Co se určitě v řidičském průkazu uvádět musí, jsou kódy označující zdravotní omezení a také specifika vozidla, která řidič řídí. Podle vyhlášky jde o následující kódy a významy: 01. Korekce a/nebo ochrana zraku 01.01. Brýle 01.02. Kontaktní čočka (čočky) 01.05. Ochrana očí 01.06. Brýle nebo kontaktní čočky 01.07. Specifická optická pomůcka 02. Sluchová pomůcka/komunikační pomůcka 03. Protéza/ortéza končetin 03.01. Protéza/ortéza horní končetiny 03.02. Protéza/ortéza dolní končetiny.

Pro řidiče to znamená, že i kdyby tyto údaje nechtěl mít zapsané v průkazu, lékař je povinen tyto reálie nahlásit a řidič v době řízení musí mít uvedené pomůcky řádně osazeny. Pokud máte v řidičském průkazu zápis, že nosíte brýle (v našem kontextu do dálky), musíte je mít během jízdy. Platí to i pro kontaktní čočky, naslouchátka či protézy/ortézy končetin.

Ucelený chorobopis

Je-li v zápisu kód 25.04 (Ručně ovládaný akcelerátor), může řidič řídit pouze takové vozidlo, které má plynový pedál předělán na ruční ovládání. Zákon rozlišuje také akcelerátor a provozní brzdu jako kombinovaný systém ovládaný jednou rukou (kód 32.01) či kompletně nožní řízení (kód 40.09).

Kuriozitou, se kterou se běžný motorista snad nikdy nesetká, jsou takzvané kódy pro používání s omezeními. Jedná se i o takovéto záznamy: 61. Omezení řídit pouze během dne (například v době od jedné hodiny po východu slunce do jedné hodiny před západem slunce), 62. Omezení jízdy v okruhu x km od místa bydliště držitele průkazu nebo jen uvnitř města/regionu.

Dále třeba 63. Řízení vozidla bez spolucestujících, 64. Omezení pro jízdu rychlostí maximálně x km/h, 67. Jízda po dálnici a rychlostní silnici nepovolena, 68. Požití alkoholu nepovoleno, 69. Pouze pro řízení vozidel vybavených alkoholovým imobilizérem. Seznam všech používaných harmonizovaných kódů naleznete ve vyhlášce č. 75/2016 Sb., s datem účinnosti k 1. lednu 2017.

V každém případě platí, že pokud vás policista zastaví a zjistí, že nosíte brýle, přestože je nemáte zapsané ve řidičském průkazu, zpravidla vám nebude dělat problémy. To ale neznamená, že byste měli takovou povinnost podceňovat a bagatelizovat. Pokud se vám zhoršuje zrak nebo sluch, je ve vašem vlastním zájmu navštívit specialistu, abyste se podrobili vyšetření a zjistili, jak svůj zdravotní problém řešit nebo kompenzovat.

Tagy:
nemoc řidičský průkaz EU Evropská unie Ministerstvo dopravy vzhled harmonizované kódy řidičské oprávnění číselný kód kontaktní čočka