Expert varuje: Za volant už od 17 let? Ani o rok starší řidič nemusí být připraven

Polský důchodce se svými marnými pokusy o získání řidičáku stal široce populární.

Za volant už od 17 let?

Za volant v 17 letech? To bude už zanedlouho možné i v Česku. Tedy pokud poslanci schválí novelu silničního zákona, kterou navrhuje ministerstvo dopravy. Mladého začínajícího řidiče ale bude muset mít pod kontrolou mentor, který má sám řidičák 10 let a na kontě nemá žádný minusový bod.

Ještě jim teče mléko po bradě a měli by řídit? I takové názory zaznívají. Ministerstvo dopravy má ale jiný názor a řízení pod vedením mentora už od 17 let považuje za přínos. „Mladý člověk v těch 17 letech je lépe připraven, když může začít o rok dříve, je to pro něj určitě prospěšnější,“ okomentoval návrh pro CNN Prima NEWS ředitel Centra bezpečné jízdy Libros Ostrava Dalimil Frič.

Ani po absolvování autoškoly v 18 letech ale podle jiných expertů nemusí být každý řádně připraven. Mladší lidé se tak stále častěji hlásí, aby si vyzkoušeli to, z čeho mají na silnici obavy. „Vyzkouší si krizové situace, ať už v rámci aquaplaningové vany, krizového brždění a současně i třeba průjezdy zatáčkou a vyzkouší si, co na ně může číhat i v reálném provozu,“ upřesnil školitel centra Tomáš Linder.

„Jsem tady, abych si zkusila ty krizové situace,“ potvrdila jedna z řidiček, která se na kurz přihlásila. „Chci si vyzkoušet vlastnosti toho auta za mokra, jak se to chová,“ dodává další z řidičů.

„Oni mají za sebou různý věk řidičský, různé zkušenosti po té své autoškole a stydí se třeba říct, že jim nejde například parkovat, couvat, že neumí jezdit pomalu,“ varoval Frič.

Novela zákona o silniční dopravě počítá také s takzvaným řidičákem na zkoušku, který by platil pro začínající řidiče, bez ohledu na věk. Pokud v prvních dvou letech spáchá vážný přestupek, bude řidič muset absolvovat speciální školení a jízdy.

Tagy:
autoškola řidičský průkaz Ostrava Ministerstvo dopravy České republiky Silniční zákon